April 2022

Lipstick niet goed voor gezondheidIk heb ooit eens gelezen dat vrouwen die lippenstift gebruiken, ongeveer één exemplaar per jaar opeten. Dat is natuurlijk niet zo gek – het zit tenslotte op de plek waar jouw eten naar binnen gaat. Maar is het ook gezond?

Het NRC Handelsblad haalde een onderzoek aan dat gepubliceerd was in Environmental Science & Technology Letters. Er was research gedaan naar de hoeveelheid PFAS in cosmetische producten, waaronder lippenstift.

PFAS is een stofje dat niet in de natuur voorkomt. Het is water- en olieafstotend en is bestand tegen zeer hoge temperaturen. Enorm handig voor antiaanbakpannen en producten waarmee je brandjes wil blussen. Maar, het wordt dus ook toegevoegd aan cosmetica om ervoor te zorgen dat het lekker lang op z’n plek blijft zitten.

Klinkt veelbelovend, dat PFAS, maar het heeft ook een keerzijde. Naast dat feit het in het milieu niet wordt afgebroken, weet jouw lijf er ook geen raad mee. Sterker nog, één van die nare bijwerkingen is dat het knoeit met hormonen. Het verstoort de hormoonbalans waardoor je klachten kunt krijgen zoals vermoeidheid, slapeloosheid, depressie, PMS of overgangsklachten.

Wat kun je hier aan doen?

Je kunt jouw lichaam helpen met het afvoeren van stoffen als PFAS door te zorgen dat jouw darmen en lever lekker functioneren. Verder is het handig als er voldoende goede vetten voorradig zijn, dat je veel groente eet (vooral groene groente en koolsoorten) en dat je het rustig aan doet met alcohol, koffie en suiker.

En gelukkig hoeven we niet make-up-loos door het leven. Merken zoals Weleda, Dr Hauschka, Lavera en Annemarie Borlind brengen make-up op de markt zonder rotzooi. Kijk eens op www.puurmieke.nl of bezoek Gimsel in Rotterdam of een Ekoplaza bij jou in de buurt. Er is genoeg keuze om je op te tutten zonder jouw lichaam te belasten met nare stoffen die daar niet thuis horen.