BEHANDELING PDS

Traject ‘Prikkelbare Darm Syndroom de Baas’

3

HERKEN JE DIT GEDOE MET JE BUIK?

3

1. Je luncht met die vriendin die je al té lang niet hebt gesproken.

Je keek er naar uit om haar weer te zien. Het is altijd gezellig met haar! Maar na de 2de hap van je salade voel je het opkomen. Buikkramp. Met elke hap die je neemt wordt het erger en erger. Je moet je inhouden om niet dubbel te klappen van de pijn. Met een verwrongen gezicht probeer je te blijven luisteren naar haar verhalen. Je tovert een glimlach op jouw gezicht en vraagt geïnteresseerd naar haar werk en haar partner. Maar in gedachten denk je: hoe kom ik zo snel mogelijk thuis?

2. Je ziet jouw collega’s regelmatig kijken: ‘zou ze zwanger zijn?’.

Jouw buik kan zo opzwellen dat geen broek meer dicht gaat. Je trekt dat wijde zwarte jurkje maar weer aan en hoopt dat het morgen minder is. Aan het einde van zo’n ‘opgeblazen’ dag ben je volledig uitgeput. Hoe moet dat straks als je écht zwanger bent? Hoe ga je een gezin runnen met zo weinig energie en een buik die niet te vertrouwen is?

3. Je scrolt op jouw telefoon door de vakantiefoto’s.

Lachende gezichten in zonnige oorden. Tuurlijk was het leuk, maar als jij terugdenkt aan die reis, herinner jij je exact op welke dagen jouw buik ‘wel oké’ was en op welke dagen die tapas na enkele minuten alweer door het toilet gespoeld werden. Ongelooflijk hoe snel dat soms door je lijf kan vallen.

4. Je bladert door jouw agenda en ziet dat feest (met overnachting) met je collega’s staan.

Wat kijk je ernaar uit! Je weet al precies wat je aantrekt, je wilt goed voor de dag komen. Als je dan maar vooraf al naar het toilet bent geweest. Al vaker heb je de ochtend voor een kantooruitje afgebeld. Collega’s maken daar grapjes over. Maar je probeert je er nog niet druk om maken, want hoe meer stress je ervan hebt, hoe meer die buik van slag raakt.

5. Je geniet van de wekelijkse lesjes in de yoga-studio: Body Balance, Pilates, Hatha of Power Yoga – als herboren kom je thuis!

Maar hoe gênant was het de laatste keer toen je die stinkwinden niet binnen kon houden. Die billen van jou zijn extra getraind om geknetter in jouw broek te voorkomen …

3

HOE ZOU HET ZIJN ALS…

 • Je écht met volle aandacht kan luisteren naar de verhalen van jouw dierbaren, zonder je druk te maken over buikkrampen die opkomen?
 • Je geen blikken en opmerkingen meer krijgt over jouw opgeblazen buik?
 • Je met plezier terugdenkt aan jouw vakantie met leuke excursies en lekker eten? En onbevangen plannen maakt voor jouw volgende trip?
 • Je zonder stress en spanning uitkijkt naar uitjes met je werk en feestjes met vrienden zonder deze op het laatste moment af te zeggen?

 

 • Je tijdens het sporten probleemloos in allerlei poses kan staan zonder jouw buurvrouw te vergassen?

Dat is mogelijk met het traject ‘Prikkelbare Darm Syndroom de Baas’!


Deze intensieve darmtherapie is speciaal voor jou ontwikkeld om weer een blije buik te krijgen en de regie over je leven terug te nemen!

Darmtherapeut Prikkelbare darmen Spastische darm
De Darmtherapeut bij de ingang van de praktijk

TRAJECT PRIKKELBARE DARMSYNDROOM DE BAAS!

In de meeste gevallen blijkt een gist, schimmel, parasiet of bacterie de boosdoener te zijn van het Prikkelbare Darm Syndroom.

Daarom starten we altijd met een aantal laboratoriumonderzoeken om de oorzaak van jouw darmklachten te achterhalen.

Tijdens het traject ruimen we vervolgens deze ziekteverwekker op met behulp van zorgvuldig uitgekozen supplementen op basis van de laboratorium resultaten.

Hierna bouwen we aan een stabiele darmgezondheid. Gedurende het hele traject sta ik aan jouw zijde om je te ondersteunen op gebied van supplementen en voeding om zo snel mogelijk blijvende resultaten te behalen.

Wist je dat bij 85% van mijn cliënten de klachten na afloop van het traject zijn verdwenen of aanzienlijk verminderd? Daar doen we het voor!

”Dankzij het duidelijke behandelplan, de adviezen rondom supplementen en veranderingen in het dieet ben ik bijna helemaal klachtenvrij!”

– Liesbeth H. –

 

Het behandeltraject omvat:

3

Uitgebreide Intake

Tijdens het eerste consult (1,5 uur) in mijn praktijk in Rijswijk (ZH) of via ZOOM met uitleg over de behandelmethode en instructies voor het afnemen van de onderzoeken.

Persoonlijk therapieplan

100% afgestemd op jouw situatie om balans in de darmen te herstellen

Uitgebreid ontlastingonderzoek

Zeer uitgebreid ontlastingonderzoek (66 parameters) om de oorzaak van jouw klachten te achterhalen.
Deze test is uitgebreider dan het ontlastingonderzoek van de huisarts. De hertesten die nodig zijn gedurende het traject zijn in de prijs inbegrepen.
Echter, bij complexe uitslagen kunnen er aanvullende onderzoeken nodig zijn, bijvoorbeeld bij histamineproblematiek, ontstekingen. In overleg worden deze testen tegen een meerprijs uitgevoerd.

Bloedonderzoek

Je ontvangt een bloedonderzoek waarin we ook checken op voedingsintoleranties, vitamine B12 en D. Indien relevant incl één doortest op een specifieke voedingsgroep.

Uitleg en tips

Je krijgt uitleg over de factoren die van invloed zijn op het prikkelbare darmsyndroom en praktische tips hoe je deze kunt toepassen in jouw leven.

Advies op maat

Tijdens het traject krijg jij persoonlijk voedingsadvies inclusief maaltijdsuggesties. We kijken samen wat het beste bij jouw lichaam past om ervoor te zorgen dat jij je zo energiek mogelijk gaat voelen!

6 consulten op locatie of via zoom

We zien elkaar in totaal 6 keer live binnen de duur van het traject. Alle consulten kunnen op verzoek via Zoom plaatsvinden. Een consult duurt gemiddeld 45 minuten en geeft jou de ruimte om al je vragen te stellen. Ook maken we na elk consult de balans op hoe het gaat en wat de vervolgstappen worden om jouw darmen weer in optimale staat te krijgen.

Exclusief toegang tot de Darm Academie

In de Darm Academie vind je filmpjes en documentatie over de therapie en darmgezondheid.

HET RESULTAAT:

 

 

Na dit traject hebben we de oorzaak van jouw prikkelbare darmen aangepakt en heb je niet alleen een blije buik, maar bruis je weer van de energie om eropuit te gaan, om alles uit het leven te halen.

Geen last-minute afzeggingen meer, geen gestress en gedoe op het toilet, zorgeloos op vakantie en onbevangen dromen over de toekomst. Ik ga graag met je aan de slag!

INVESTERING:

 

Het volgen van dit traject vraagt een investering van 3 termijnen van € 690,-. Betaal je liever in één keer, dan krijg je € 75 korting en is de investering: € 1.995,-.

 

Dit bedrag is INCLUSIEF laboratorium kosten van € 1.200,-!

 

NOOT: Supplementen die ingezet worden in de therapie zijn niet inbegrepen omdat per persoon een andere aanpak nodig is. Reken op gemiddeld € 100,- à € 125,- aan supplementen per maand.

Een aantal zorgverzekeraars vergoedt (een gedeelte van) mijn consulten. Je kunt het overzicht bij mij opvragen.

 

 

WAT ANDEREN ZEGGEN OVER DE DARMTHERAPEUT:

3

In de afgelopen maanden ben ik bij Evelien geweest, omdat ik al heel erg lang, zo goed als elke dag, buikpijn had. Ik wilde er heel erg graag vanaf en hoorde al veel goede verhalen over Evelien.

En wat ben ik blij dat ik die stap heb gezet.

Na een aantal sessies met gericht kijken naar de symptomen en laboratoriumonderzoeken hebben we de oorzaak aangepakt. Hierdoor gaat het echt zoveel beter en voelt het ook echt alsof ik na al die jaren mijn eigen buik weer terug heb.

Evelien is daarnaast ook een heel fijn luisterend oor en ze doet er alles aan om je te kunnen helpen. Ze neemt daarom ook echt de tijd voor je.

Ik ben echt super blij met haar!

Charlotte G.

Evelien heeft mij waardevolle adviezen gegeven om mijn hevige darmklachten te verminderen. De eettips en recepten die Evelien mij heeft gegeven zijn realistisch en ook goed in te passen in het werkschema van een drukke, alleenstaande, werkende moeder.

Aanvullende voedingssupplementen hebben ertoe bij gedragen dat mijn pijnklachten zijn afgenomen.

Paola vd V.

(Martine bleek diverse voedingsintoleranties te hebben)

Na een jaar klachten en geen oorzaak en oplossing in het reguliere medische circuit, ben ik een beetje ten einde raad aan dit traject begonnen. Ik kreeg heel snel een goed gevoel na m’n eerste gesprek met Evelien.

Ondanks het feit dat ik het – zeker aan het begin van het traject – behoorlijk moeilijk vond om mijn voeding zo goed mogelijk aan te passen, ben ik doorgegaan en heb ik snel gemerkt dat ik me al veel beter ging voelen.

Het is een traject van streng zijn voor jezelf, etiketten heel goed lezen (je leert veel!), accepteren dat je niet zo maar van alles kunt eten, veel pillen en poeders innemen (soms wel een puzzeltje, zeker als je op vakantie bent), maar het geeft zoveel resultaat!

Martine K.

Toen ik een vriendin vertelde over mijn klachten, wees ze mij op orthomoleculaire therapie. Het sprak me aan en daarom ging ik op zoek naar een therapeut in Rijswijk.

Ik vond bij Evelien een goede match! Evelien is geïnteresseerd, luistert goed en denkt mee. De adviezen – op het gebied van leefstijl, voeding en supplementen – zijn heel praktisch en goed in te passen. Wat ik als heel prettig heb ervaren, is dat er ruimte is voor eigen inbreng.
Wanneer iets nu niet past of even te veel is, dan zoekt Evelien naar een eventueel alternatief. Een positieve ervaring, én, een vermindering van mijn klachten!

Mirjam V.

VEELGESTELDE VRAGEN

Is dit traject voor iedereen geschikt?
Bij een prikkelbare darmsyndroom met klachten zoals een opgeblazen gevoel, obstipatie en/of diarree past de intensieve darmtherapie perfect bij jou. Speelt er meer zoals problemen met de schildklier, ernstige psychische klachten, kanker, ziekte van lyme en/of slik je veel medicatie, dan adviseer ik je om een therapeut te zoeken die hierin gespecialiseerd is. Neem bij twijfel gerust contact met mij op.
Wat als mijn klachten na een half jaar nog niet weg zijn?
Na afloop van dit traject zijn de klachten bij 80% van de cliënten verdwenen of aanzienlijk verminderd. Maar voor sommige mensen is het traject te kort. Het lichaam bepaalt het tempo van herstel en ondanks 100% inzet van zowel jou als mij, kan het nodig zijn om de therapie te verlengen of je door te verwijzen naar een andere specialist.
Ik ben gestopt met de pil en hoop binnenkort zwanger te worden. Kan ik starten met dit traject?
Nee helaas, dat is niet mogelijk. Het is een voorwaarde dat je gedurende het traject niet zwanger bent of wordt. Dit heeft te maken met de supplementen die we inzetten. Maar: heb je een kinderwens, dan is het extra belangrijk om jouw darmgezondheid in balans te krijgen. Jouw darmflora vormt namelijk de basis voor de darmgezondheid van de baby. Hoe gezonder deze is, hoe beter de start van jouw kroost.
Worden de consulten vergoed door de zorgverzekeraar?
Als je aanvullend verzekerd bent, dan komen de consulten in veel gevallen in aanmerking voor vergoeding vanuit de zorgverzekeraar. Een verwijzing door de huisarts is hiervoor niet nodig. Klik hier voor het overzicht met vergoedingen.
Wat zijn voedingssupplementen?
Voedingssupplementen zijn stoffen die je als aanvulling op je dagelijkse voeding inneemt. Het bevat nutriënten (voedingsstoffen) zoals vitamines, mineralen en andere bioactieve stoffen zoals aminozuren, antioxidanten, essentiële vetzuren of flavonoïden (bepaalde plantenstoffen). Voorbeelden van voedingssupplementen zijn: vitamine C tabletten, visoliecapsules of een multi-vitamine.

Voedingssupplementen zijn vaak lichaamseigen stoffen en/of stoffen die in de natuur voorkomen. Het lichaam is gewend om hiermee ‘te werken’ om organen en processen in het lichaam goed te laten functioneren.

Supplementen zijn verkrijgbaar als tablet, kauwtablet, capsule en in vloeibare vorm of in poedervorm.

Waarom is het gebruik van supplementen aan te raden?
Door verschillende invloeden kun je een tekort aan voedingsstoffen oplopen. Bijvoorbeeld door:

 • Een eenzijdig voedingspatroon met onvoldoende groente, fruit en gezonde vetten.
 • Factoren of omstandigheden die voedingsstoffen ‘roven’ zoals:
  • Stress
  • Roken
  • Medicijngebruik
  • Overmatig koffie- of alcoholgebruik
  • Luchtvervuiling
  • Erfelijke aanleg
  • Ziekte
  • Het vorderen van de leeftijd
  • Sporten
  • Zwangerschap

Ook bij een gezond en gevarieerd voedingspatroon is het lastig om alle benodigde nutriënten binnen te krijgen. Groente en fruit bevatten minder voedingsstoffen door moderne landbouwmethoden en bodemverarming. Daarnaast kan door een bepaalde bereiding de hoeveelheid voedingsstoffen afnemen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het doorkoken van groenten. En door de toename van kunstmatige toevoegingen en hulpstoffen in producten wordt het lichaam extra belast.

Is het gebruik van voedingssupplementen veilig?
Alle voedingssupplementen die in Nederland worden verkocht, staan onder toezicht van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Zij controleren of voedingssupplementen en kruidenpreparaten verboden stoffen bevatten en of de etikettering in orde is.

Het gebruik van voedingssupplementen is ongevaarlijk, zolang de gestelde grenzen voor veilig doseren worden nageleefd en mogelijke interacties met medicijnen in acht worden genomen.

Wereldwijd wordt er veel onderzoek gedaan naar de invloed van voeding en voedingssuppletie bij ziekte en gezondheid.

Van orthomoleculaire therapeuten die zijn aangesloten bij een beroepsvereniging (zoals het MBOG) wordt verlangd dat ze ieder jaar deelnemen aan bij- en nascholingsactiviteiten. Zo blijven ze op de hoogte van recente wetenschappelijke ontwikkelingen en kun je vertrouwen op een onderbouwd en veilig advies.

Wat is het verschil tussen de reguliere- en de orthomoleculaire geneeskunde?
REGULIERE GENEESKUNDE ORTHOMOLECULAIRE GENEESKUNDE
Voorschrijven van medicijnen staat centraal. Het inzetten van voedingsadvies en voedingssupplementen staat centraal om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te (her)activeren.
Er wordt over het algemeen alleen naar de desbetreffende klacht gekeken. Onderzoekt de oorzaak en samenhang van klachten.
Voor elk lichaamsdeel is een specialist, bijvoorbeeld keel-, neus-, en oorarts. Kijkt naar het lichaam als geheel. Een depressie kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een ontsteking of door een disbalans in de darmen.
Inschakelen bij levensbedreigende ziektes. Consulteren bij chronische niet levensbedreigende situaties.
Gericht op acute hulp en onderdrukken van symptomen. Gericht op preventie en ondersteuning van biochemie in het lichaam.
Stelt diagnoses. Stelt geen diagnoses.
Beiden zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Nu kan de indruk gewekt worden dat de reguliere geneeskunde en orthomoleculaire therapie lijnrecht tegenover elkaar staan. Dat is zeker niet het geval. Ze vullen elkaar juist heel goed aan. Een (goede) orthomoleculair therapeut vraagt altijd of je met jouw klachten bij de huisarts bent geweest. Ook verwijst de therapeut door als deze een ‘niet-pluis-gevoel’ heeft. Dit om te voorkomen dat het stellen van een diagnose van een (ernstige) ziekte wordt gemist. Het stellen van diagnoses behoort tot het terrein van de reguliere geneeskunde. Orthomoleculaire therapie speelt een rol van betekenis bij het behandelen van chronische aandoeningen zoals vermoeidheid, gewrichtsklachten en osteoporose. Door te onderzoeken wat er in de basis misgaat in het lichaam; welke vitamines of mineralen er ontbreken, kan gewerkt worden aan een structurele oplossing. Zowel preventief als ondersteunend.

Waarom is gezonde voeding zo belangrijk?
Gezonde voeding is de basis. Zonder het eten van groente, fruit en de goede vetten heeft het slikken van supplementen niet veel zin. Er zit meer in voeding dan alleen vitaminen en mineralen, er zit zelfs zoveel gezonds in dat het nooit allemaal in een paar pillens te stoppen is.
Wanneer heb je een verhoogde behoefte aan voedingsstoffen?
 • Ziekte
 • Zwangerschap
 • Roken
 • Overmatig gebruik alcohol
 • Eenzijdige voeding
 • Stress
 • Veel sporten
 • Medicijngebruik
Worden de kosten vergoed?
  1. Als je aanvullend verzekerd bent, dan komen de consulten in veel gevallen in aanmerking voor vergoeding vanuit de zorgverzekeraar. Een verwijzing door de huisarts is hiervoor niet nodig. De Darmtherapeut is aangesloten bij de beroepsvereniging

CAT complementair

  1. . Op

deze pagina

   vind je een overzicht van verzekeraars die de kosten van een consult (gedeeltelijk) vergoedt. In de polisvoorwaarden van jouw zorgverzekeraar kun je lezen welk bedrag er vergoed wordt met welk maximum. Neem voor de zekerheid altijd contact op met de verzekeraar om teleurstelling te voorkomen. De vergoeding vanuit de aanvullende verzekering gaat niet ten laste van het eigen risico van de basisverzekering.
Houdt het advies ook in dat mijn la straks vol ligt met dure ‘superfoods’?
Nee hoor, je kunt ook gezond eten zonder goji bessen en tarwegras. Broccoli en alfafa zijn bijvoorbeeld ook ‘superfoods’, er zit alleen een minder krachtige marketingmachine achter en zijn daardoor vriendelijker voor de portemonnee.
Er wordt over ‘superfoods’ gesproken als een product veel voedingsstoffen en antioxidanten bevat. Slecht zijn ze dus zeker niet voor je gezondheid. Het kan voor variatie zorgen in het menu, gerechten opfleuren en je eens op andere ideeën brengen. Echter, gevarieerd eten levert meer op dan louter ‘superfoods’.
Wat is het verschil tussen de verschillende voedingssupplementen?
Orthomoleculaire voedingsstoffen zijn hoog gedoseerd en bevatten minder vul- en zoetstoffen dan goedkopere supplementen.
Is orthomoleculair advies alleen van toepassing bij fysieke klachten?
Nee, psychische onbalans kan ook een lichamelijke oorzaak hebben. Zo kun je bijvoorbeeld somber worden als je ontstekingen hebt. Dit komt omdat het lichaam extra vitamines verbruikt terwijl het probeert de ontsteking te verhelpen. Dezelfde vitamines zijn nodig om het gelukshormoon ‘serotonine’ aan te maken. Ook speelt de darmflora een hele belangrijke rol bij het lekker in je vel zitten.

NOG MEER REVIEWS:


Sinds dat ik bij Evelien terecht ben gekomen heb ik veel grote stappen gezet en voel ik mij een stuk energieker en gezonder. Ik had veel (vage) klachten waar ik maar niet vanaf kwam en gebruikte ook veel medicijnen voor allergieën en astma.

Met behulp van Evelien leer ik hoe ik het beste kan eten, met behulp van voeding en supplementen hebben we de kern van mijn klachten aangepakt en leer ik bovendien nog veel meer over hoe je zo goed mogelijk voor je lijf kunt zorgen.

Inmiddels heb ik ook mijn medicijnen grotendeels afgebouwd.

Evelien neemt de tijd, legt alles duidelijk uit en maakt op maat een plan. Een investering in jezelf die het zeker waard is.

Linda de G.

Evelien heeft mij geholpen meer energie te krijgen zodat ik gewoon weer kan eten waar ik zin in heb. Ik had vage klachten waarvan de dokter zei; dit is gewoon stress.

Evelien heeft naar mijn hele levensstijl gekeken en was oprecht geïnteresseerd in mij als persoon. Hierdoor kon ze makkelijk verbanden leggen tussen mijn klachten en mogelijke oorzaken.

Valery V.

Ik heb Evelien ervaren als een kundig en geïnteresseerd persoon. Op een heel gestructureerde manier zijn we door alle mogelijke oorzaken heen gegaan. Daarnaast vind ik het ook fijn dat je via laboratorium testen heel gericht kunt werken.

Ik voelde mij als snel een stuk beter en heb ook weer behoorlijk wat meer energie gekregen. Dank je wel Evelien, ik heb weer handvatten om verder te gaan.

Monique B.


Bijna een jaar geleden ben ik via via bij Evelien terecht gekomen. Ik had dagelijks buikpijn en veel klachten waren normaal geworden. Ook had ik last van psoriasis en dacht dat dit een onderdeel van mijn leven was geworden. Evelien liet mij inzien dat je wel degelijk van deze klachten af kan komen.

Ik vond het fijn dat Evelien een luisterend oor had en meedacht aan realistische oplossingen.

Ze neemt de tijd voor je en is erg betrokken bij je vooruitgang. Dankzij het duidelijke behandelplan, de adviezen rondom supplementen en veranderingen in het dieet ben ik bijna helemaal klachtenvrij!

Liesbeth H.