Download het gratis E-book “Uiteten zonder Buikpijn & Darmklachten”

WAAROM BEN IK DARMTHERAPEUT GEWORDEN?

Waarschijnlijk kun je het wel raden: ik ben ervaringsdeskundige.

Als ik terugdenk, had ik als kind al gedoe op het toilet. Het ging nooit echt lekker soepel. Maar op een gegeven moment is dat ‘normaal’ en denk je er verder niet over na.

Totdat de klachten erger werden: ik kreeg pijn in mijn buik. Het werden aanvallen waarbij ik zweetaanvallen kreeg en niet meer wist waar ik het moest zoeken. Dan zat ik de halve nacht op het toilet en zwoegde ik mij vervolgens met een doodmoe lijf door de volgende dag.

Foto Evelien van Tol Darmtherapeut Rijswijk
Evelien van Tol is Darmtherapeut en helpt mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom

Prikkelbare Darm Syndroom

Volgens de dokter had ik het ‘Prikkelbare Darm Syndroom’ en haar advies was: meer vezels eten. Trouw dronk ik elke ochtend een dosis psylliumvezels, maar daar raakte ik nog meer van verstopt. Ik begreep er niets van (en mijn huisarts trouwens ook niet). Een doodlopend spoor.

Eindelijk begrip

Een lang verhaal kort: via de acupunctuur en homeopathie kwam ik bij een orthomoleculair therapeut terecht. Iemand die gespecialiseerd was in darmtherapie. Hè hè, zij begreep mijn klachten, er was een oplossing en ik werd gehoord!

Weer energie

Aan de hand van ontlastingonderzoek en een voedingsintolerantietest kwamen we achter de oorzaken van mijn buikklachten. Ik leerde welke voeding bij mij past. Ik dácht dat ik altijd zo gezond bezig was met dat eitje in de ochtend, maar daarmee bezorgde ik mijn lijf alleen maar stress.

We gingen aan de slag en holy smoke, wat kreeg ik een energie! Ik ging mij zelfs zo goed voelen dat ik de sprong waagde om mij om te scholen en te gaan doen waar ik echt gelukkig van wordt:  werken met mensen, voeding & gezondheid. Ik werd orthomoleculair therapeut om zo anderen ook te helpen aan een gezond darmsysteem. 

MIJN VISIE: GEZONDE DARMEN ZIJN DE BASIS

Een sterk immuunsysteem, lekker in je vel zitten, niet de hele dag honger hebben, voldoende energie hebben, ontspannen naar het toilet kunnen: jouw darmen maken het mogelijk. Als deze goed functioneren, heb je de basis te pakken.

Maar als de darmen eenmaal van streek zijn, bestaat er helaas geen quick fix.

Het slikken van bijvoorbeeld probiotica of andere supplementen, zonder te weten waar het probleem zit, heeft weinig zin. Dit levert je alleen maar ‘dure poep’ op. Ook het volgen van strikte diëten zoals het FODMAP-dieet is geen oplossing voor een prikkelbare darm voor de lange termijn.

Mijn visie is: onderzoek de oorzaak, werk aan een oplossing met een voedingspatroon dat ook op de lange termijn haalbaar is. Om dit te bereiken begeleid ik mijn cliënten minimaal een half jaar.

Zij worden expert over hun eigen gezondheid zodat er een stabiele basis is voor een leven met een blije buik.

De Darmtherapeut Rijswijk hulp bij spastische darm of prikkelbare darm
Evelien van Tol is darmtherapeut en helpt mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom

DARMTHERAPEUT

Inmiddels heb ik mij volledig toegelegd op de darmproblematiek.

Dagelijks ontmoet ik vrouwen die niet meer op vakantie gaan/uit eten willen/gaan winkelen, omdat ze bang zijn niet op tijd naar een toilet te kunnen.

Vaak willen ze alleen nog maar in hun eigen huis naar het toilet vanwege de bijkomende stank.

Er is veel schaamte, veel zorgen, veel pijn, onzekerheid over wat wel en wat niet te kunnen eten en frustratie.

Want leven met de handrem erop, is niet fijn!

En dat gaat mij aan het hart, want juist als je jong bent, moet je volop van het leven genieten:  lekker de wereld ontdekken, mensen ontmoeten, doen waar je blij van wordt!

Tot slot: Wat is verder typisch Evelien?