Peper&Peen orthomoleculaire therapieJanuari 2021
Steeds vaker ontmoet ik mensen in mijn praktijk die minder of zelfs helemaal geen dierlijke eiwitten eten. Een goede ontwikkeling voor dierenwelzijn en milieu, maar hoe zit dat voor jouw lijf?

Minder vlees, vis, kip etc eten is zeker niet ongezond, echter, één van de aandachtspunten voor vegetariërs, veganisten en flexitariërs is het binnenkrijgen van voldoende eiwitten (proteïne).

Een cliënt van mij (dank V!) tipte mij op een podcast van Pieter Wijtenburg waarin (onder andere) dit onderwerp besproken wordt.

In deze podcast interviewt hij Rineke Dijkinga. Zij is orthomoleculair therapeut en natuurgeneeskundige, heeft verschillende boeken op haar naam staan, verbouwt gezonde voeding op een akkerbouwperceel en beheert een kleinschalig cultuurhistorisch landschap.

Een inspirerend interview waarin meerdere interessante onderwerpen aan bod komen. Het eerste stuk gaat over wat Rineke moest overwinnen om er achter te komen wat haar werkelijk drijft: haar passie voor de natuur en voeding. Vervolgens wordt er gesproken over:

  • het belang van omega-3-vetzuren (minuut 51) en haar uitdaging om hier voldoende van binnen te krijgen (min 1:22)
  • over het belang van inname van voldoende eiwitten (min 53), met name bij veganisten (min 1:15)
  • ze zet kritische kanttekeningen over hoe gezond vegan-producten zijn (min 1:17)
  • ze licht toe waarom ‘intermittent fasten’ gezond kan zijn en waar je op moet letten als je dit gaat toepassen (min 1:06).

Maar ook hoe zit het met energie & stress? En wanneer vieren jouw darmbacteriën een feestje?

Het totale interview duurt 1:33 uur. Veel van deze onderwerpen komen ook aan de orde als je in mijn praktijk komt. Dus wil je alvast een voorproefje? Luister dan het podcast via deze link.