FAQ

diverse citrusvruchten Is dit traject voor iedereen geschikt?

Bij een prikkelbare darmsyndroom met klachten zoals een opgeblazen gevoel, obstipatie en/of diarree past de intensieve darmtherapie perfect bij jou. Speelt er meer zoals problemen met de schildklier, ernstige psychische klachten, kanker, ziekte van lyme en/of slik je veel medicatie, dan adviseer ik je om een therapeut te zoeken die hierin gespecialiseerd is. Neem bij twijfel gerust contact met mij op.

Wat als mijn klachten na een half jaar nog niet weg zijn?

Na afloop van dit traject zijn de klachten bij 80% van de cliënten verdwenen of aanzienlijk verminderd. Maar voor sommige mensen is het traject te kort. Het lichaam bepaalt het tempo van herstel en ondanks 100% inzet van zowel jou als mij, kan het nodig zijn om de therapie te verlengen of je door te verwijzen naar een andere specialist.

Ik ben gestopt met de pil en hoop binnenkort zwanger te worden. Kan ik starten met dit traject?

Nee helaas, dat is niet mogelijk. Het is een voorwaarde dat je gedurende het traject niet zwanger bent of wordt. Dit heeft te maken met de supplementen die we inzetten. Maar: heb je een kinderwens, dan is het extra belangrijk om jouw darmgezondheid in balans te krijgen. Jouw darmflora vormt namelijk de basis voor de darmgezondheid van de baby. Hoe gezonder deze is, hoe beter de start van jouw kroost.

Worden de consulten vergoed door de zorgverzekeraar?

Als je aanvullend verzekerd bent, dan komen de consulten in veel gevallen in aanmerking voor vergoeding vanuit de zorgverzekeraar. Een verwijzing door de huisarts is hiervoor niet nodig. Klik hier voor het overzicht met vergoedingen.

Wat zijn voedingssupplementen?
Voedingssupplementen zijn stoffen die je als aanvulling op je dagelijkse voeding inneemt. Het bevat nutriënten (voedingsstoffen) zoals vitamines, mineralen en andere bioactieve stoffen zoals aminozuren, antioxidanten, essentiële vetzuren of flavonoïden (bepaalde plantenstoffen). Voorbeelden van voedingssupplementen zijn: vitamine C tabletten, visoliecapsules of een multi-vitamine.

Voedingssupplementen zijn vaak lichaamseigen stoffen en/of stoffen die in de natuur voorkomen. Het lichaam is gewend om hiermee ‘te werken’ om organen en processen in het lichaam goed te laten functioneren.

Supplementen zijn verkrijgbaar als tablet, kauwtablet, capsule en in vloeibare vorm of in poedervorm.

Waarom is het gebruik van supplementen aan te raden?
Door verschillende invloeden kun je een tekort aan voedingsstoffen oplopen. Bijvoorbeeld door:

  • Een eenzijdig voedingspatroon met onvoldoende groente, fruit en gezonde vetten.
  • Factoren of omstandigheden die voedingsstoffen ‘roven’ zoals:
    • Stress
    • Roken
    • Medicijngebruik
    • Overmatig koffie- of alcoholgebruik
    • Luchtvervuiling
    • Erfelijke aanleg
    • Ziekte
    • Het vorderen van de leeftijd
    • Sporten
    • Zwangerschap

Ook bij een gezond en gevarieerd voedingspatroon is het lastig om alle benodigde nutriënten binnen te krijgen. Groente en fruit bevatten minder voedingsstoffen door moderne landbouwmethoden en bodemverarming. Daarnaast kan door een bepaalde bereiding de hoeveelheid voedingsstoffen afnemen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het doorkoken van groenten. En door de toename van kunstmatige toevoegingen en hulpstoffen in producten wordt het lichaam extra belast.

Is het gebruik van voedingssupplementen veilig?
Alle voedingssupplementen die in Nederland worden verkocht, staan onder toezicht van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Zij controleren of voedingssupplementen en kruidenpreparaten verboden stoffen bevatten en of de etikettering in orde is.

Het gebruik van voedingssupplementen is ongevaarlijk, zolang de gestelde grenzen voor veilig doseren worden nageleefd en mogelijke interacties met medicijnen in acht worden genomen.

Wereldwijd wordt er veel onderzoek gedaan naar de invloed van voeding en voedingssuppletie bij ziekte en gezondheid.

Van orthomoleculaire therapeuten die zijn aangesloten bij een beroepsvereniging (zoals het MBOG) wordt verlangd dat ze ieder jaar deelnemen aan bij- en nascholingsactiviteiten. Zo blijven ze op de hoogte van recente wetenschappelijke ontwikkelingen en kun je vertrouwen op een onderbouwd en veilig advies.

Wat is het verschil tussen de reguliere- en de orthomoleculaire geneeskunde?

REGULIERE  GENEESKUNDE ORTHOMOLECULAIRE GENEESKUNDE
Voorschrijven van medicijnen staat centraal. Het inzetten van voedingsadvies en voedingssupplementen staat centraal om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te (her)activeren.
Er wordt over het algemeen alleen naar de desbetreffende klacht gekeken. Onderzoekt de oorzaak en samenhang van klachten.
Voor elk lichaamsdeel is een specialist, bijvoorbeeld keel-, neus-, en oorarts. Kijkt naar het lichaam als geheel. Een depressie kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een ontsteking of door een disbalans in de darmen.
Inschakelen bij levensbedreigende ziektes. Consulteren bij chronische niet levensbedreigende situaties.
Gericht op acute hulp en onderdrukken van symptomen. Gericht op preventie en ondersteuning van biochemie in het lichaam.
Stelt diagnoses. Stelt geen diagnoses.
                                                           Beiden zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

orthomoleculair wat is datNu kan de indruk gewekt worden dat de reguliere geneeskunde en orthomoleculaire therapie lijnrecht tegenover elkaar staan. Dat is zeker niet het geval. Ze vullen elkaar juist heel goed aan.

Een (goede) orthomoleculair therapeut vraagt altijd of je met jouw klachten bij de huisarts bent geweest. Ook verwijst de therapeut door als deze een ‘niet-pluis-gevoel’ heeft. Dit om te voorkomen dat het stellen van een diagnose van een (ernstige) ziekte wordt gemist. Het stellen van diagnoses behoort tot het terrein van de reguliere geneeskunde.

Orthomoleculaire therapie speelt een rol van betekenis bij het behandelen van chronische aandoeningen zoals vermoeidheid, gewrichtsklachten en osteoporose. Door te onderzoeken wat er in de basis misgaat in het lichaam; welke vitamines of mineralen er ontbreken, kan gewerkt worden aan een structurele oplossing. Zowel preventief als ondersteunend.

Waarom is gezonde voeding zo belangrijk?
Gezonde voeding is de basis. Zonder het eten van groente, fruit en de goede vetten heeft het slikken van supplementen niet veel zin. Er zit meer in voeding dan alleen vitaminen en mineralen, er zit zelfs zoveel gezonds in dat het nooit allemaal in een paar pillens te stoppen is.

Wanneer heb je een verhoogde behoefte aan voedingsstoffen?

  • Ziekte
  • Zwangerschap
  • Roken
  • Overmatig gebruik alcohol
  • Eenzijdige voeding
  • Stress
  • Veel sporten
  • Medicijngebruik

Worden de kosten vergoed?
Als je aanvullend verzekerd bent, dan komen de consulten in veel gevallen in aanmerking voor vergoeding vanuit de zorgverzekeraar. Een verwijzing door de huisarts is hiervoor niet nodig.

De Darmtherapeut is aangesloten bij de beroepsvereniging CAT complementair. Op deze pagina vind je een overzicht van verzekeraars die de kosten van een consult (gedeeltelijk) vergoedt. In de polisvoorwaarden van jouw zorgverzekeraar kun je lezen welk bedrag er vergoed wordt met welk maximum. Neem voor de zekerheid altijd contact op met de verzekeraar om teleurstelling te voorkomen.

De vergoeding vanuit de aanvullende verzekering gaat niet ten laste van het eigen risico van de basisverzekering.

Houdt het advies ook in dat mijn la straks vol ligt met dure ‘superfoods’?
Nee hoor, je kunt ook gezond eten zonder goji bessen en tarwegras. Broccoli en alfafa zijn bijvoorbeeld ook ‘superfoods’, er zit alleen een minder krachtige marketingmachine achter en zijn daardoor vriendelijker voor de portemonnee.
Er wordt over ‘superfoods’ gesproken als een product veel voedingsstoffen en antioxidanten bevat. Slecht zijn ze dus zeker niet voor je gezondheid. Het kan voor variatie zorgen in het menu, gerechten opfleuren en je eens op andere ideeën brengen. Echter, gevarieerd eten levert meer op dan louter ‘superfoods’.

Wat is het verschil tussen de verschillende voedingssupplementen?
Orthomoleculaire voedingsstoffen zijn hoog gedoseerd en bevatten minder vul- en zoetstoffen dan goedkopere supplementen.

Is Orthomoleculair advies alleen van toepassing bij fysieke klachten?
Nee, psychische onbalans kan ook een lichamelijke oorzaak hebben. Zo kun je bijvoorbeeld somber worden als je ontstekingen hebt. Dit komt omdat het lichaam extra vitamines verbruikt terwijl het probeert de ontsteking te verhelpen. Dezelfde vitamines zijn nodig om het gelukshormoon ‘serotonine’ aan te maken. Ook speelt de darmflora een hele belangrijke rol bij het lekker in je vel zitten.