Darmtherapie zorgt ervoor dat de balans in de darmen wordt hersteld. Dit kan door het remmen van ontstekingen, verwijderen van ziekmakende bacteriën of parasieten en vervolgens het opbouwen van de goede darmflora. Met behulp van goede voeding en supplementen wordt ervoor gezorgd dat de darmwand en darmslijmvlies gezond zijn en goed kunnen functioneren. 

Het doel is om te zorgen voor een rijk en divers palet aan goede darmflora. Deze goede darmbacteriën maken stoffen aan die essentieel zijn voor een goede (darm)gezondheid. 

Darmgezondheid in kaart brengen

De darmgezondheid kun je in kaart brengen door het laten uitvoeren ontlastingonderzoek. Klik hier om een voorbeeld te zien. Hiermee wordt je darmgezondheid in kaart gebracht en kun je achterhalen wat de daadwerkelijke oorzaak is van je darmklachten. Zo kunnen onderstaande punten afwijkend zijn en worden behandeld in de darmtherapie:

  • Gaat het mis bij de vertering?
    Voor een goede vertering is een juiste pH nodig en de alvleesklier moet voldoende verteringsenzymen aanmaken. Als dit niet goed verloopt, dan worden vitamines (bv vitamine B12) en mineralen niet goed opgenomen. Je kunt hierdoor een ijzertekort krijgen, moodswings, opgeblazen buik, etc. 
  • Zijn er darmontstekingen? Acute of chronische ontstekingen?
    Ontstekingen veroorzaken vaak buikpijn en zetten het immuunsysteem behoorlijk onder druk. Dit kost veel energie waardoor je  vermoeidheid kunt zijn. 
  • Is er een ziekmakende bacterie, schimmel, gist of parasiet actief?
    Als er iets in je darmen zit dat er niet hoort, reageert het immuunsysteem. Ook dit kan weer ontstekingen veroorzaken die de darmbalans verstoren. Ziekteverwekkers kunnen veel klachten geven, denk aan: diarree, obstipatie, opgeblazen buik, buikpijn, brainfog, vermoeidheid, etc. 
  • Is het darmslijmvlies ontstoken?
    Het darmslijmvlies (ook wel darmepitheel) houdt schadelijke bacteriën, virussen, parasieten en andere ziekteverwekkers tegen. Iedereen komt hiermee in contact door bijvoorbeeld het eten van voeding dat niet helemaal goed gewassen is of het aanraken van vieze deurkrukken. Het darmslijmvlies zorgt ervoor dat de ziekteverwekkers je spijsverteringsstelsel niet binnendringen. Heel belangrijk dus voor een goede gezondheid! Verder is het darmslijmvlies betrokken bij de peristaltiek: de bewegingen in je darmen die ervoor zorgt dat je naar het toilet kan. 
  • Zijn er te weinig goede darmbacteriën (gezonde darmflora/darmbioom)?
    De zogenaamde resistente flora zijn ‘the good guys’. Hier wil je er VEEL van hebben en veel verschillende soorten! De goede darmbacteriën beschermen je tegen ziekteverwekkers en  reguleren het immuunsysteem. Een evenwichtige darmflora helpt om ontstekingen te verminderen en zorgt voor de aanmaak van neurotransmitters, zoals serotonine. Serotonine is een stofje dat ervoor zorgt dat je lekker in je vel zit. Als je weet dat 90% van de serotonine in je darmen wordt aangemaakt, dan begrijp je ook hoe belangrijk het is dat je darmen goed in balans zijn! 
  • Ben je besmet met de bacterie Helicobacter Pylori bacterie?
    Dit is een hele nare bacterie die voor behoorlijk wat maagproblemen kan zorgen. Zoals het krijgen van een maagzweer en maagkanker

Planmatige aanpak darmtherapie

Als je de darmen gezond wilt maken, is het belangrijk stap voor stap te werk te gaan. Zomaar starten met het slikken van probiotica levert dure poep op. Want je weet niet of probiotica op dat moment jouw darmklachten gaat verhelpen. 

Je moet altijd bij de basis beginnen. Want zolang er ontstekingen zijn, kun je jouw darmen niet opbouwen. En als er ziekteverwekkers zijn, zoals bepaalde bacteriën of schimmels, lukt het niet om een goede darmflora te kweken.  

Een gestructureerde en planmatige aanpak is belangrijk omdat je op deze manier het beste resultaat behaalt.  

Laboratoriumonderzoek darmen: meten = weten

Een goede darmtherapie start altijd met het zorgvuldig in kaart brengen van de darmgezondheid. Want dan pas weet je welk probleem je moet oplossen in de darmen. Meten = weten! Ik doe dit aan de hand van laboratoriumonderzoeken.  

Deze onderzoeken laat ik uitvoeren door een gerenommeerd laboratorium dat actief is in Nederland, België en Duitsland. Zij onderzoeken de ontlasting en op basis van deze uitslag maak ik een analyse van het probleem in de darmen. 

Wat is er aan de hand? Waarom heb jij darmproblemen of het Prikkelbare Darm Syndroom? Wat is de oorzaak van het hebben van diarree, obstipatie, opgeblazen buik en/of buikpijn? 

In kaart brengen voedingsintoleranties

Naast het laten onderzoeken van de ontlasting laat ik ook bloed onderzoeken. Er wordt gekeken of er sprake is van voedingsintoleranties. Als je bijvoorbeeld ei of koezuivel niet goed verdraagt, en je blijft dit eten, dan verzwakken jouw darmen. Het darmslijmvlies kan ontstoken raken en er kunnen ontstekingen ontstaan. Met darmklachten als gevolg. 

Zonder inzicht in het hebben van voedingsintoleranties is herstel van een goede darmgezondheid lastig. Het vermijden van specifieke voedingsmiddelen op basis van gericht onderzoek voorkomt onnodige beperkingen in het dieet en bevordert een snel herstel van de darmgezondheid.

Mijn ervaring is dat voedingsintoleranties veel voorkomen. Een intolerantie voor kippeneiwit zie ik heel regelmatig in mijn praktijk. 

Door onderzoek te doen, kun je gericht producten weglaten uit je menu. In plaats van zomaar gluten te laten staan, of geen koezuivel te eten. Het geeft inzicht en duidelijkheid. 

Voor wie is darmtherapie geschikt?

Darmtherapie is geschikt voor iedereen met het Prikkelbare Darm Syndroom en andere darmgerelateerde klachten. Het is raadzaam om te starten met darmtherapie bij klachten zoals 

  • een opgeblazen buik
  • buikkrampen
  • diarree
  • obstipatie
  • vermoeidheid
  • voedingsintoleranties
  • en moodswings. 

Vaak negeren mensen deze symptomen; het is voor hen op een gegeven moment ‘normaal’, maar ze fungeren eigenlijk als waarschuwingssignalen voor een disbalans in de darmen. Het erkennen van deze signalen is de eerste stap naar herstel.