Wanneer je al geruime tijd last hebt van darmklachten en traditionele zorgverleners zoals huisartsen en MDL-specialisten geen oplossing bieden, kan het de moeite waard zijn om te onderzoeken of een Darmtherapeut jouw klachten kan verlichten. 

De keuze voor de juiste therapeut is daarbij belangrijk. Hoe pak je dat aan? Hier zijn 10 tips om een betrouwbare Darmtherapeut te vinden die bij jou past. 

1. Een Darmtherapeut is over het algemeen orthomoleculair geschoold. 

Een orthomoleculaire therapeut kijkt wat het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Het lichaam beschikt over een heel sterk zelfherstellend vermogen. Maar dan moeten wel de juiste vitamines en mineralen voorradig zijn. 

Het uitgangspunt van orthomoleculaire therapie is om de oorzaak van de klachten te achterhalen en deze te  behandelen.
Door de inzet van goede voeding en de juiste voedingssupplementen wordt de balans in het lichaam hersteld en wordt het natuurlijke genezingsproces ondersteund. 

2. Maak altijd vooraf kennis met de Darmtherapeut

Ik zeg altijd: ‘it takes two to tango’. Werken aan darmgezondheid doe je echt samen. Daarom is het belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij de Darmtherapeut. Maak daarom ALTIJD vooraf kennis met deze persoon. 

Zo kun je ervaren of de therapeut aandachtig luistert naar jouw klachten, heldere uitleg geeft over de therapie en openstaat voor eventuele vragen.

3. Aangesloten bij een beroepsvereniging?

Is een Darmtherapeut aangesloten bij een beroepsvereniging zoals het MBOG of CAT? Dan weet je dat de scholing van deze persoon in orde is. Dit zorgt voor vertrouwen in de professionaliteit en scholing van de therapeut.

Je kunt namelijk alleen lid worden van een beroepsvereniging als je beschikt over de juiste diploma’s om het beroep als orthomoleculair therapeut uit te oefenen.  

4. Vraag naar referenties

Om een beter beeld te krijgen van de ervaringen van andere cliënten met de Darmtherapeut, is het aan te raden om te vragen naar referenties of beoordelingen. Deze kunnen vaak op de website van de therapeut of via online platforms zoals Google worden gevonden.

5. Kies een therapeut met expertise

Veel orthomoleculaire therapeuten hebben een brede expertise, maar het is effectiever om een Darmtherapeut te kiezen die gespecialiseerd is in darmgezondheid. Deze specifieke focus vergroot de kans op een doelgerichte aanpak.

6. Een goede Darmtherapeut kent zijn grenzen

Bij complexe gezondheidsproblemen zal een competente therapeut altijd transparant zijn over zijn of haar grenzen. Duidelijkheid over wat wel en niet haalbaar is, is cruciaal voor een succesvolle samenwerking.

7. Worden er gouden bergen beloofd? 

Wees dan op je hoede. Het is onmogelijk dat een Darmtherapeut iedereen kan helpen en 100% garantie geeft. Elk lijf is anders, elke persoon reageert anders op voeding en supplementen. Dus let op bij onrealistische garanties.  

8. Transparantie over de kosten

Darmtherapie brengt kosten met zich mee, zoals laboratoriumonderzoek en de aanschaf van voedingssupplementen. Het is belangrijk dat de therapeut transparant is over deze kosten en wat je hiervoor kunt verwachten. Schriftelijke bevestiging bij aanvang van de therapie voorkomt onduidelijkheden.

9. Informeer wat de therapie inhoudt

Voordat je begint, is het van belang te weten wat de darmtherapie inhoudt. Moet je een strikt dieet volgen? Zijn er veel supplementen nodig? Kunnen consulten ook online plaatsvinden? Duidelijke informatie vooraf voorkomt verrassingen tijdens de behandeling.

10. Volg de therapeut op Social Media

Veel therapeuten zijn actief op Social Media. Volg de Darmtherapeut op platforms zoals Instagram, LinkedIn of Facebook om een beter gevoel te krijgen bij zijn of haar benadering, expertise en werkwijze. Dit geeft je alvast een voorproefje voordat je besluit tot samenwerking over te gaan.

Door deze 10 tips in overweging te nemen, vergroot je de kans op het vinden van een goede Darmtherapeut die aansluit bij jouw behoeften en een effectieve behandeling kan bieden voor jouw darmklachten.