‘Veel Nederlanders slikken onnodig maagzuurremmers’. Dat schrijft de Volkskrant naar aanleiding van een onderzoek onder huisartsenpraktijken.

“Van de Nederlanders die langdurig maagzuurremmers slikken, is dat voor bijna 9 op de 10 niet echt nodig. Maagzuurremmers verhullen de echte oorzaken van de klachten, zoals alcoholgebruik of ongezond eten.”

Het slikken van maagzuurremmers lijkt zo onschuldig, maar het heeft grote effecten in je lichaam – en niet alleen positieve. Ja, de maagklachten verdwijnen snel, maar doordat de zuurtegraad in je maag verandert, maak je bijvoorbeeld vitamine B12 niet meer of minder aan. Bij een tekort aan vitamine B12 kun je klachten krijgen zoals het niet op woorden kunnen komen, vergeetachtig zijn, maar ook algehele zwakte, vermoeidheid & het hebben van rusteloze benen.

Daarnaast valt – doordat de maag minder zuur wordt – de eerste barrière weg voor ziekteverwekkers zoals parasieten in je darmen.

Op de korte termijn lijken maagzuurremmers een quick-fix. Op de lange termijn leidt het vaak tot meer problemen.

Dus heb je maagklachten? Start niet klakkeloos met het slikken van maagzuurremmers. Kijk naar jouw leefstijl, voeding en eetgewoontes en zoek hulp als je niet weet waar je moet beginnen.