Het FODMAP dieet is een voedingspatroon dat speciaal is ontwikkeld voor mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden and Polyolen. Een mond vol, en je mag dit rijtje direct weer vergeten.

Waar het in dit eetpatroon om gaat is dat je FODMAP’s (bepaalde koolhydraten en suikers) uit jouw dieet haalt. Denk daarbij aan bepaalde groente, fruit (wel ananas, geen appel), peulvruchten, zuivelproducten, suiker & zoetstoffen en granen. Op deze manier kun je onderzoeken welke voeding triggers zijn voor jouw darmklachten.

Op korte termijn kan het klachten verminderen. Toch zal ik dit dieet nooit adviseren. Waarom niet? Het is zo beperkt qua voedingsmiddelen dat het lastig vol te houden is. Daarnaast raakt de darmflora nog meer verstoort door de eenzijdigheid. Mensen die in mijn praktijk komen, weten dat ik altijd hamer op afwisseling in de voeding. Zo zorg je voor een breed spectrum aan goede darmbacteriën.

Maar de belangrijkste reden dat je het FODMAP-dieet niet voorgeschreven krijgt bij De Darmtherapeut is dat het de werkelijke oorzaak van PDS niet aangepakt. Want waarom verdraag je sommige koolhydraten en suikers niet? Wat is er werkelijk aan de hand?

Mijn advies is daarom altijd: Kwel jezelf niet met een streng en ingewikkeld dieet, maar onderzoek waarom jouw klachten ontstaan. Pas dan kun je gericht werken aan een oplossing.