Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een vervelende aandoening, het is dus zaak om zo snel mogelijk uit te zoeken welke PDS behandeling jou echt gaat helpen. De lichamelijke ongemakken beperken je sociale leven, de pijn kan heel intensief zijn en er niet over kunnen praten omdat je je schaamt, voegt nog een extra dosis stress toe. De huisarts adviseert meestal om psylliumvezels te gebruiken, geeft je zakjes Metamucil mee, of raad je het FODMAP-dieet aan (Lees hier wat ik van dit dieet vind: FODMAP bij prikkelbare darm syndroom, een goed idee?) Maar wat zet nu echt zoden aan de dijk? Welke PDS behandeling heb jij specifiek nodig?

PDS Behandeling is maatwerk

Het Prikkelbare Darm Syndroom is geen ziekte, die doorgaans een bekende oorzaak, een duidelijk verloop en vastgesteld behandeltraject heeft. Er zijn echter wel een aantal oorzaken van PDS aan te wijzen, zoals ik uitleg in mijn bericht Is er een bewezen oorzaak van een prikkelbare darm?

PDS is een syndroom, een verzameling van symptomen waarvan bekend is dat ze vaak samen voorkomen, maar waar geen duidelijke oorzaak, verloop of standaard behandelwijze voor is. Met al die verschillende klachten zoals buikpijn, wisselende ontlasting, obstipatie, diarree en opgeblazen buik, die ook per persoon nog kunnen verschillen, is het lastig om een diagnose te stellen, laat staan een goede behandeling voor te schrijven. Meer weten over de symptomen van PDS, lees dan mijn artikel Herken de 8 symptomen van Prikkelbare Darm Syndroom.

Meestal krijg je pas na 6 maanden te horen, dat alle verschillende klachten die je ervaart, passen bij ‘het prikkelbare darm syndroom’. En om het nog ingewikkelder te maken, zijn niet alleen de klachten per persoon verschillend, maar de oorzaken ook! Daarom is de behandeling van PDS maatwerk.

Hoe weet je welke PDS behandeling jou gaat helpen?

Om er achter te komen welke behandeling voor jou gaat werken, gaan we eerst uitzoeken wat de oorzaak van je klachten is. Pas dan kunnen we gericht aan de slag. De eerste stappen van mijn behandelplan zijn daarom altijd het aanvragen van een ontlastingonderzoek en bloedonderzoek. Een gerenommeerd laboratorium uit Zeeland, RP Sanitas humanus voert deze onderzoeken uit.

Ontlastingonderzoek als startpunt voor een goede PDS behandeling

Bij elke cliënt met het Prikkelbare Darm Syndroom start ik de PDS behandeling met het uitvoeren van onderzoek. Dit is een veelomvattend onderzoek waarbij 66 parameters worden onderzocht. Dit is in het algemeen een stuk uitgebreider dan wat er in het ziekenhuis wordt gedaan.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan onderzoek naar:

  • Vertering
  • Ontstekingen (acuut en chronisch)
  • Aanwezigheid van goede darmbacteriën
  • Aanwezigheid van ziekmakende darmbacteriën
  • Aanwezigheid van parasieten, schimmels of gisten

Als we weten wat de onbalans in de darmen veroorzaakt, zijn we al een heel eind verder. Dan kunnen we een plan in gang zetten om je probleem te tackelen. Dit doen we met behulp van voedingsadviezen en supplementen.  Hier vind je mijn blog met uitgebreide informatie over deze onderzoeken: Wat is Darmtherapie

Bloedonderzoek om een effectieve PDS behandeling samen te stellen

Naast het ontlastingonderzoek laat ik ook altijd bloed onderzoeken. Ik kijk naar:

  • Status vitamine D
  • Status vitamine B12
  • IJzerstatus
  • Intolerantie op 31 voedingsmiddelen

De meeste mensen hebben geen idee voor welke voedingsmiddelen ze intolerant zijn. Als je deze gewoon blijft eten, dan slaat de behandeling voor PDS niet aan. We halen tijdelijk de voedingsstoffen waar je slecht of zelfs helemaal niet tegen kan, uit je menu en werken ondertussen aan het herstellen van de balans in je darmen. Is de balans terug, dan kunnen we de voedingsmiddelen langzaam weer introduceren in je dieet.

Intoleranties die veel voorkomen

Intoleranties die ik veel zie in de praktijk zijn voor

  • koe-zuivel
  • kippeneiwit
  • amandelen

Ik hoor je denken: Nou, dan haal ik die vast standaard uit mijn dieet. Niet doen, is nergens voor nodig! De kans is groot dat dit niet voor jou geldt en dan heb je al die moeite gedaan om bepaalde voedingsmiddelen te elimineren, zonder dat het resultaat heeft. Zonde van alle inspanning, toch?

Hoe ziet een PDS behandeling er uit bij De Darmtherapeut?

  1. We starten met een intake, zodat ik een goed beeld heb van al je klachten
  2. Je vangt ontlasting op voor onderzoek en je laat bloed afnemen. Dit stuur je op naar het laboratorium.
  3. We bespreken de uitslag en ik maak een behandelplan speciaal voor jou op maat. Dit bestaat uit:
    Inzetten van supplementen
    Voedingsadvies
  4. Tussentijds onderzoeken we of we op de goede weg zijn. Dus af en toe moet je nog wat ontlasting opsturen.
  5. Gedurende het traject leer je veel over gezonde darmen aan de hand van mijn tips en filmpjes in De Darm Academie.

Kortom: de behandeling die jij nodig hebt om van je PDS af te komen is heel persoonlijk. Gericht onderzoek naar de oorzaak van je klachten zorgt ervoor dat er een persoonlijk behandelplan opgesteld kan worden. Zo kan jij weer onbevangen van het leven genieten, zonder gedoe op het toilet!

Wil jij meer weten over een behandeling van jouw darmklachten bij De Darmtherapeut? Een kennismakingsgesprek is gratis en vrijblijvend. Klik hier voor het plannen van een afspraak.