Een paar dagen sapvasten om alles eens even lekker te reinigen en stiekem ook om wat pondjes af te vallen. Ja, ik heb het zelf ook een keer gedaan. Twee keer zelfs. Ik kende de verhalen: na ‘zoveel’ dagen sapvasten ga je je FANTASTISCH voelen. Lichter, geen honger, barstensvol energie etc.

Eerlijk? Ik heb mij nog nooit zo slecht gevoeld. Het heeft zelfs weken geduurd voordat ik weer een beetje mijzelf was.

Waarom voel ik me niet beter na het sapvasten?

Ik dacht altijd dat ik me slecht voelde na een sapkuur omdat mijn ontgifting van slag was. Om te kunnen ontgiften heb je immers gal nodig en om gal aan te maken, heb je vet nodig. En laat dat nu net iets zijn dat je niet binnenkrijgt met een sapkuur!

Maar misschien was het wel het gebrek aan eiwitten, die essentieel zijn voor een gezonde stofwisseling en spieropbouw. Eerlijk gezegd denk ik dat beide waar zijn.

Toch is er een nog belangrijkere factor aan te wijzen: Je krijgt zo goed als geen vezels binnen. Dat zorgt ervoor dat je lichaam minder moeite hoeft te doen om de voeding te verteren. Je bent minder snel verzadigd en de kans dat je de voorgenomen vastenperiode succesvol afsluit, wordt daardoor steeds kleiner.

Ook dempen vezels de lichte ontstekingsreactie die veroorzaakt wordt door de glucosestijging in het bloed na het drinken van koolhydraatrijke sapjes. Zonder vezels stijgt je bloedsuikerspiegel snel, gevolgd door een dip, met vermoeidheid, prikkelbaarheid en hoofdpijn tot gevolg.

Vezels zijn dus mega belangrijk zoals ik al eerder beschreef in een artikel over ultrabewerkt voedsel: Bewerkt voedsel vermijden is absoluut een goed idee

Een korte sapkuur is meestal niet gevaarlijk, maar pas op met langdurig sapvasten of het regelmatig herhalen van een sapkuur. Dit kan leiden tot tekorten, spierverlies en schommelingen in je energieniveau.

De Darmtherapeut

De hoge dosering van vruchtensuikers die in de sapjes zitten kan zelfs leiden tot leververvetting, zoals in dit artikel uitgelegd wordt over het onderzoek van Amée Buziau (Maastricht UMC) .

Leververvetting kan op zijn beurt weer diabetes en hart- en vaatziekten veroorzaken en dat wil je natuurlijk vermijden.

Is sapvasten gezond?

Sapvasten kan een kortdurend voordeel opleveren als je het gebruikt om een korte pauze in te lassen om daarna gezonder te gaan eten. Het kan mentaal werken als een reset, maar je hebt wel een goed vervolgplan nodig!

Met sapvasten kan je snel een aantal kilo’s afvallen, door vochtverlies en minder voedselinname, maar zodra je weer normaal eet, zit het er zo weer aan. Dit vergroot het risico op het welbekende jojo-effect.

Er is specifiek onderzoek gedaan naar de effecten van sapvasten op je gezondheid. De wetenschappers van de Northwestern University verdeelden de deelnemers in drie groepen waarvan zij tijdens en na de proefperiode speeksel-, wang- en ontlastingsmonsters verzamelden.

Groep 1 dronk alleen sap, groep 2 dronk sap bij gewone maaltijden en groep 3 at alleen volwaardige, plantaardige voeding. Alle drie de groepen vertoonden opmerkelijke veranderingen in bacteriepopulaties in de mond en in de darmen, maar alleen groep 3 vertoonde een positieve verschuiving in hun darmbioom.

Zijn sappen een vast onderdeel van je voedingspatroon en wil je dat zo houden, drink ze dan bij de maaltijd en zorg dat ze veel groenten bevatten en wat minder fruit. Maar nog beter is het om je blender te gebruiken om smoothies, groentespreads, humus of romige soepen mee te maken, die veel vezels bevatten.

Als je meer wil weten over dit onderzoek lees dan het hele artikel van Juglen Zwaan: Sapkuren volgens onderzoekers minder gezond dan gedacht

5 tips om de ontgifting in je lijf te stimuleren

Wat kan je doen in plaats van sapvasten? Volg deze (wat minder rigoureuze) tips op:

  1. laat alcohol en suiker staan
  2. drink 2 liter water per dag
  3. zet de tv een uur eerder uit en ga naar bed
  4. maak dagelijks een wandeling – het liefst met wat groen om je heen
  5. skip de tussendoortjes en eet 3 maaltijden per dag.

Al klinkt het misschien saai, je hoeft er in ieder geval geen retraite in een luxe kuuroord voor te boeken. Want waarom zou je dat doen? Jouw eigen lijf heeft een aantal detox-toppers in huis die met een beetje aanmoediging van jouw kant de klus prima kunnen klaren:

  • je lever
  • je nieren
  • je darmen
  • je longen
  • je huid

Dus als je goed voor deze power-ontgifters zorgt, heb je echt geen sapkuur nodig om je lichaam te reinigen. Hoe cool is dat!

Geniet van het lenteweer & take care!