Waarom zou je bewerkt voedsel vermijden? Dat zal ik je in dit artikel uitleggen. Zelf eet ik al jaren zonder pakjes en zakjes omdat ik merk dat ik het daar gewoon veel beter op doe. Bovendien hebben de conserveermiddelen die aan kant-en-klaarmaaltijden worden toegevoegd, als doel om de bacteriën in het voedsel zo lang mogelijk koest te houden. Maar gezonde darmen zijn juist gek op al die verschillende, goede darmbacteriën! Die bacteriën stimuleren namelijk de aanmaak van allerlei stoffen en hormonen, die ons lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren.
Bewerkt voedsel vermijden is best lastig, want bijna alles is wel op de een of andere manier bewerkt: een brood groeit immers ook niet gewoon aan een boom. En sommige bewerkingen zijn prima: fermenteren, inmaken, invriezen, branden (noten) om er maar eens een paar te noemen. Het wordt pas problematisch als bijvoorbeeld het vezelgehalte verlaagd wordt en er zout, suiker, verzadigde vetten en geur-, kleur- en smaakstoffen aan toegevoegd worden, om het voor ons aantrekkelijker te maken.
Bewerkt, bewerkter, ultrabewerkt
Ultrabewerkt voedsel bevat weinig tot geen vezels, waardoor je lichaam minder moeite hoeft te doen om het te verteren. Dit betekent dat je minder snel verzadigd bent en dat de verleiding om er meer van te eten groot is. Vezels dempen tevens de lichte ontstekingsreactie die veroorzaakt wordt door de glucosestijging in het bloed na het eten van koolhydraten (suikers). Zo geeft het eten van een sinaasappel een veel lage piek in je glucosewaarde, dan het drinken van alleen het sap van diezelfde sinaasappel.
We hebben alleen niet altijd voldoende tijd om uitgebreid te koken met verse producten en een bakje chips of popcorn als we een film zitten te kijken, vinden we gezellig. Af en toe iets ‘bewerkts’ eten, hoeft geen ramp te zijn, als het maar een uitzondering is en niet de regel. Als de basis van je voedingspatroon goed is, kan je lichaam daar ook prima mee omgaan.
Eten we ons ziek?
Bij de NTR zag ik laatst deze aflevering van het wetenschapsprogramma Focus: Eten we ons ziek? En als je de omschrijving leest, snap je direct waarom het de moeite waard is deze aflevering terug te kijken:
‘Ontstekingen in je darmen en brein, pre-diabetes, obesitas en meer kans op dementie. Ons eetpatroon ligt aan de basis van veel welvaartsziektes. We eten te veel ultrabewerkt voedsel: 70% van het voedsel dat in de supermarkt ligt valt onder die term. Het betekent dat oorspronkelijke ingrediënten zo worden bewerkt dat ze niet meer herkenbaar zijn. Daarnaast voegt de industrie er middelen aan toe die in geen keukenkastje te vinden zijn. Voedsel dat daarna lekker zoet, vet en zout is en bijna niet te weerstaan. Hoe kunnen we van al die verleidingen afblijven? Focus onderzoekt wat er in je lichaam gebeurt als je te veel ultrabewerkt voedsel eet.’
Waarom zou je bewerkt voedsel vermijden?
5 Belangrijke redenen:
-
Verminderde bacteriële diversiteit: Schadelijke stoffen kunnen de groei van nuttige bacteriesoorten remmen, wat leidt tot een minder diverse darmflora, met alle gevolgen van dien voor je immuunsysteem.
- Voeding heeft invloed op je hersenen: Mensen die veel ongezonde vetten en snelle suikers tot zich nemen, hebben meer kans op het ontwikkelen van een depressie.
-
Schade aan de darmwand: Sommige toegevoegde stoffen tasten de slijmlaag van de darmen aan, waardoor bacteriën dichter bij de darmwand kunnen komen en ontstekingen kunnen veroorzaken.
-
Ontstekingsbevordering: Additieven, waaronder vaak zout, suiker, vetten, gehydrolyseerd eiwit, gemodificeerd zetmeel en E-nummers kunnen indirect ontstekingen bevorderen door ongunstige veranderingen in de microbiota. Die ontstekingen brengen overal in je lichaam schade toe: in je bloedvaten, je lever en zelfs in je hersenen.
- Fast food, snoep en snacks werken verslavend: De mens houdt van nature niet van bitter en zuur, maar de combinatie van zoet en vet gaat erin als koek. We krijgen daarom een beloningssignaal vanuit onze hersenen als we energierijke, zoete en vette dingen eten. De voedselindustrie heeft hier handig op ingespeeld door voor ieder product de ideale combinatie van zoet, vet en textuur te ontwikkelen, die bij ons zorgt voor het ultieme gelukzaligheidsgevoel: het zogenaamde bliss point. Logisch, toch, dat we steeds opnieuw naar datzelfde product grijpen, als we er zo gelukkig van worden.
Hoe kan je bewerkt voedsel vermijden?
Schrap deze producten zoveel mogelijk en vervang ze door vers, zelf bereid voedsel:
- Chips en zoutjes
- Koekjes, cakes en gebak
- Frisdrank en energiedrankjes
- Kant-en-klaarmaaltijden
- Instant noedels
- Vleeswaren zoals ham, salami en worstjes
- Snoep en chocolade
- Sauzen en dressings (bijvoorbeeld ketchup, mayonaise)
Goed nieuws: Je kunt het tij (vaak) nog keren!
Niet alle schade is te herstellen, zeker niet als je langdurig, uitsluitend bewerkt voedsel hebt gegeten. Bij diabetes type 2 kan je echter door meer beweging en ontspanning, in combinatie met een aanpassing van je voedingspatroon, hele goede resultaten behalen.
Resultaat na 1 week!
Ook de darmflora kan zich snel aanpassen. Bij mensen die van het eten van bewerkt vlees, zoals hamburgers, worst en vleeswaren, overstapten naar een volledig plantaardig dieet, zagen onderzoekers al na een week een veelbeduidend verschil. Bewerkt voedsel vermijden heeft dus absoluut zin.
Darmtherapie
Ben jij benieuwd hoe het met de diversiteit van de bacteriën in je darmen gesteld is en wil je jouw immuunsysteem verbeteren, dan is mijn programma DOE-DE-DARMCHECK misschien iets voor jou. Een belangrijk onderdeel van dat programma is darmtherapie. Wil je weten wat dat inhoud lees dan dit artikel: Wat is darmtherapie?
Concluderend kunnen we zeggen dat bewerkt voedsel vermijden, een heel goed idee is. De bacteriën in je darm zijn van essentieel belang voor je weerstand en je algehele welzijn. Ze leven van wat wij eten. Voed ze daarom goed, door ze vezelrijk, gevarieerd en zo vers mogelijk voedsel aan te bieden.
Heb je darmklachten en wil je weten of ik je daarbij kan helpen, maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek. Ik help je graag op weg.