Het Prikkelbare Darm Syndroom

Toen je tegenover de huisarts zat hoorde je wat hij zei: ”Je hebt het Prikkelbare Darm Syndroom”. Oké, dacht je, en nu? Hoopvol startte je met het zakje Psylliumvezels dat de huisarts je meegaf. Wat een teleurstelling toen dat helemaal niet hielp. En natuurlijk was je opgelucht toen de maag-darm-leverspecialist vertelde dat er niets bijzonders te zien was. Maar wat is er dan wél aan de hand?

Herken je dit?

 1. Jouw ontlasting kan alle kanten opgaan. Soms kan je een week (of langer) niet naar het toilet en zie je torenhoog op tegen het moment dat die bevalling doorkomt.
  Gênant als dat niet op een thuiswerkdag is maar als zich dat aandient als je op kantoor bent. Want daar kun je rustig een uurtje mee zoet zijn. Je ziet jouw collega’s kijken als je met een kleur op je wangen van het kleinste kamertje terug komt. Je doet maar alsof er niets aan de hand is.

Maar het kan ook zo zijn dat je direct na jouw eerste kop koffie naar het toilet moet rennen. Of dat je tijdens een wandeling de bosjes in moet duiken of jouw auto op de vluchtstrook moet parkeren om te voorkomen dat het via jouw broekspijpen jouw schoenen in sijpelt. Dat onvoorspelbare, daar valt niet mee te leven.

 1. Sta je weer voor jouw koelkast en keukenkastje. Je hebt trek, maar wat kun je eten zonder er een opgeblazen buik van te krijgen of dubbel te klappen van de buikkrampen? Na het weglaten van brood en suiker ben je er nog niet achter wat jouw buikklachten veroorzaakt. Je bent het zat om ‘dingen te proberen’ zonder resultaat. En zonder te weten of dat het juiste is om te doen.
 1. openbaar toiletJouw vriendinnen zitten boordevol ideeën. Ga je mee naar het strand? Lekker winkelen en laten we vieren dat we al zoveel jaar vriendinnen zijn: we gaan naar Valencia!
  Met een steen in je maag zeg je weer nee. Alleen al de stress die je van te voren hebt, houdt je ‘s nacht wakker. Want weet jij de toiletten wel op tijd te vinden in een vreemde omgeving? Of zijn dat van die vieze waar je op een paar meter afstand al kokhalsneigingen krijgt van de stank?

Of stel je voor dat je op de hotelkamer van die (natte) stinkwinden laat in je slaap. Dat je vervolgens verschrikkelijke diarree hebt, en dat jouw vriendin in diezelfde ruimte moet douchen.
Nee, ze zullen zeggen dat dat echt niet erg is, maar die schaamte en vernedering ga je echt niet aan.

 1. Je krijgt vrienden te eten. Je hebt er zin in, je hebt lekker gekookt, de tafel is mooi gedekt en de timing was ook nog eens perfect. Je hebt nog een kwartiertje de tijd om jouw make-up bij te werken. Goed gedaan, geen stress!
  En dan….begint het te rommelen in jouw buik. Je moet naar het toilet, de paniek slaat toe. De visite staat bijna op de stoep, hoe krijg je die enorme @#$%#-stank in hemelsnaam weg? Als ze dit ruiken, krijgen ze gegarandeerd geen hap meer door hun keel.
 1. Als mensen zitten te knoeien, dan tover jij zo een babydoekje uit jouw tas om de viezigheid weg te poetsen. Jij? Babydoekjes in jouw tas? Hoezo?
  Misschien verdenken ze je van smetvrees. Maar jij weet wel beter.
  In die handtas van jou – formaat bigshopper – zit een heel arsenaal aan eerste-hulp-bij-ongelukjes. Van een set verschoning tot toiletpapier tot de natte babydoekjes. Zonder deze tool-kit ga jij nergens naar toe. No way.

Als er niets verandert dan

 • Ben je bang dat jouw vriendinnen je op een gegeven moment niet meer meevragen. Dat vriendschappen verwateren. Je volgt hun uitstapjes via Social Media.
 • Beleef je steeds minder plezier aan een lekker etentje buitenshuis. Het levert alleen maar stress op.
 • Ontwijk je het reizen met de trein, vliegtuig of een lange rit in de auto. Jouw wereld wordt steeds kleiner.
 • Ontbreekt het je aan energie om voor 100% voor die nieuwe functie te gaan.
 • Voel je je enorm schuldig tegenover jouw partner. Hoelang blijft hij zich aanpassen aan jouw beperkingen?

OP WEG NAAR EEN BLIJE BUIK

Ervaringen van cliënten

========================================================================================================

In de afgelopen maanden ben ik bij Evelien geweest, omdat ik al heel erg lang, zo goed als elke dag, buikpijn had. Ik wilde er heel erg graag vanaf en hoorde al veel goede verhalen over Evelien.

En wat ben ik blij dat ik die stap heb gezet.

Na een aantal sessies met gericht kijken naar de symptomen en laboratoriumonderzoeken hebben we de oorzaak aangepakt. Hierdoor gaat het echt zoveel beter en voelt het ook echt alsof ik na al die jaren mijn eigen buik weer terug heb.

Evelien is daarnaast ook een heel fijn luisterend oor en ze doet er alles aan om je te kunnen helpen. Ze neemt daarom ook echt de tijd voor je.

Ik ben echt super blij met haar!

Charlotte G.

========================================================================================================

(Martine bleek diverse voedingsintoleranties te hebben)

“Na een jaar klachten en geen oorzaak en oplossing in het reguliere medische circuit, ben ik een beetje ten einde raad aan dit traject begonnen. Ik kreeg heel snel een goed gevoel na m’n eerste gesprek met Evelien.

Ondanks het feit dat ik het – zeker aan het begin van het traject – behoorlijk moeilijk vond om mijn voeding zo goed mogelijk aan te passen, ben ik doorgegaan en heb ik snel gemerkt dat ik me al veel beter ging voelen.

Het is een traject van streng zijn voor jezelf, etiketten heel goed lezen (je leert veel!), accepteren dat je niet zo maar van alles kunt eten, veel pillen en poeders innemen (soms wel een puzzeltje, zeker als je op vakantie bent), maar het geeft zoveel resultaat!”

Martine K.

========================================================================================================

“Evelien heeft mij waardevolle adviezen gegeven om mijn hevige darmklachten te verminderen. De eettips en recepten die Evelien mij heeft gegeven zijn realistisch en ook goed in te passen in het werkschema van een drukke, alleenstaande, werkende moeder.

Aanvullende voedingssupplementen hebben ertoe bij gedragen dat mijn pijnklachten zijn afgenomen.

Paola vd V.

========================================================================================================

“Toen ik een vriendin vertelde over mijn klachten, wees ze mij op orthomoleculaire therapie. Het sprak me aan en daarom ging ik op zoek naar een therapeut in Rijswijk.

Ik vond bij Evelien een goede match! Evelien is geïnteresseerd, luistert goed en denkt mee. De adviezen – op het gebied van leefstijl, voeding en supplementen – zijn heel praktisch en goed in te passen. Wat ik als heel prettig heb ervaren, is dat er ruimte is voor eigen inbreng.
Wanneer iets nu niet past of even te veel is, dan zoekt Evelien naar een eventueel alternatief. Een positieve ervaring, én, een vermindering van mijn klachten!”

Mirjam V.

OP WEG NAAR EEN BLIJE BUIK