Hoe herken je de symptomen van Prikkelbare Darm Syndroom? Als je darmklachten hebt, zijn er namelijk legio boosdoeners aan te wijzen, variërend van iets verkeerds gegeten hebben tot een buikgriepje. Dat gaat meestal vanzelf weer over. Als de problemen echter aanhouden, is het verstandig op zoek te gaan naar de precieze oorzaak.

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een aandoening waarbij de werking van de darmen verstoord is. Naar schatting heeft 1 op de 10 mensen in Nederland last van PDS. Dat gaat gepaard met ongemak en pijn en kan tot een sociaal isolement leiden omdat je door schaamte de deur niet meer uit durft. Dat wil je toch voorkomen? Bovendien kan je pas de juiste behandeling kiezen, nadat je de symptomen van Prikkelbare Darm Syndroom herkend hebt en de oorzaak achterhaald hebt.

De meest voorkomende symptomen van Prikkelbare Darm Syndroom

De symptomen van Prikkelbare Darm Syndroom zijn bij iedereen anders. De een loopt krom van de buikkrampen en rent de hele dag met een rol toiletpapier naar de wc, de ander zit juist op de bank te kermen vanwege verstopping en een opgeblazen gevoel. En als je echt pech hebt, word je geteisterd door een combinatie van deze twee. Ik zet de 8 belangrijkste symptomen van Prikkelbare Darm Syndroom hieronder voor je op een rijtje. En nee, je hoeft ze niet alle 8 te hebben om de conclusie te mogen trekken dat je last hebt van PDS.

1. Buikpijn en buikkrampen: duidelijke symptomen van Prikkelbare Darm Syndroom

Het ligt voor de hand dat buikpijn en buikkrampen een van de meest voorkomende symptomen van Prikkelbare Darm Syndroom zijn. De buikholte is immers de plek waar de darmen zich bevinden. Vaak is het een zeurende pijn in de onderbuik, maar het kan ook een heftige pijn zijn in de vorm van steken of krampen. De pijn komt vaak in golven en wordt erger als je gestrest bent of na het eten. In de meeste gevallen lucht het enorm op als je naar het toilet bent geweest.

2. Een opgeblazen gevoel of opgezwollen buik

Als we te veel gegeten hebben, maken we de knoop van onze broek wel eens los. Op de vreethaak zetten, noemen ze dat. Sommige mensen ervaren zo’n zelfde opgeblazen gevoel of ‘opgezwollen buik’, terwijl ze een normale portie voedsel verorberd hebben. Het lijkt alsof je buik vol gas zit, waardoor je kleding strakker aanvoelt of je last hebt van een drukkend gevoel in je buik.

3. Diarree of obstipatie, bekende symptomen van Prikkelbare Darm Syndroom 

Mensen met PDS kunnen te maken krijgen met wisselende ontlasting, zoals diarree en obstipatie (ook wel constipatie genoemd). Soms is er sprake van afwisselende periodes van beide. Dit is een van de redenen waarom PDS zo moeilijk te herkennen is. Bij diarree kan de ontlasting waterig of dun zijn, terwijl obstipatie zich uit in harde, droge ontlasting die moeilijk uit te scheiden is. Deze onregelmatigheden in het ontlastingspatroon maken het leven van iemand met PDS behoorlijk onvoorspelbaar.

4. Winderigheid

Overmatige winderigheid komt vaak voor bij mensen met PDS. Dit gaat meestal samen met een opgeblazen gevoel en gasvorming in de darmen. Door een verstoorde spijsvertering kan er meer gas ontstaan, wat kan leiden tot winderigheid of een opgezette buik.

5. Slijm in de ontlasting

Sommige mensen merken op dat er een doorschijnende of witte substantie bij hun ontlasting zit. De aanwezigheid van slijm betekent dat de darm geïrriteerd is en is daarom een van de symptomen van PDS, maar het kan ook wijzen op ernstigere darmklachten. Het is dus altijd zaak om verder onderzoek te doen naar de oorzaak.

6. Dringende aandrang om naar het toilet te gaan

Mensen met PDS ervaren vaak een plotselinge, hevige drang om naar het toilet te gaan. Deze aandrang kan moeilijk te onderdrukken zijn, wat zorgt voor ongemakkelijke situaties, vooral wanneer je niet direct toegang hebt tot een toilet.

7. Misselijkheid 

Hoewel misselijkheid minder vaak voorkomt dan de andere symptomen, melden sommige mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom ook last te hebben van een misselijk gevoel, vooral na het eten. Dit kan komen doordat de spijsvertering bij mensen met PDS langzamer of juist te snel verloopt, wat een ongemakkelijk gevoel kan veroorzaken.

8. Vermoeidheid

Naast de fysieke klachten kan PDS ook leiden tot vermoeidheid. De continue buikklachten en problemen met de ontlasting kunnen uitputtend zijn en invloed hebben op de slaapkwaliteit. Mensen met PDS voelen zich daardoor vaak moe en futloos, wat weer een negatieve impact kan hebben op hun dagelijks functioneren.

Behandelen van symptomen van Prikkelbare Darm Syndroom

Als darmtherapeut ben ik ervan overtuigd dat alleen het verlichten van de symptomen van Prikkelbare Darm Syndroom niet voldoende is. Als je een blijvend resultaat wil, in plaats van een tijdelijke fix, moet je het probleem met wortel en al uitroeien. Daarom ga ik altijd samen met mijn cliënten op zoek naar de oorzaak. Dat begint met ontlasting- en bloedonderzoek. Daarna kan ik met de laboratoriumresultaten in handen, een effectief behandelplan opstellen. Meer weten over oorzaken van PDS? Lees dan mijn bericht Is er een bewezen oorzaak van een prikkelbare darm?

Ik heb ik al veel mensen geholpen om hun klachten te verminderen of zelfs helemaal te verhelpen. Naast orthomoleculaire therapie zijn er ook andere behandelingen mogelijk, waarover ik eerder heb geschreven in de blog getiteld Welke PDS behandeling gaat jou echt helpen?

Dus heb jij een of meer, of een combinatie van de bovenstaande symptomen van Prikkelbare Darm Syndroom, dan is het een goed idee om contact op te nemen voor een gratis kennismakingsgesprek. Hierin bespreken we wat voor jou de eerste stap is op weg naar een goede darmgezondheid en hoe ik je daarbij kan helpen