Last van darmen na eten is al erg genoeg en helemaal als het een gezellig samenzijn tijdens de feestdagen verpest, waarbij eten en drinken vaak centraal staan. Voor mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) zijn feestdagen, verjaardagen, borreluurtjes en etentjes buiten de deur, een behoorlijke uitdaging. Die kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken om alle verleidingen te weerstaan, zodat ook zij zonder darmklachten de feestdagen doorkomen.

In dit artikel ga ik je laten zien hoe je ervoor kunt zorgen dat je tijdens speciale gelegenheden minder tot geen last van darmen na eten hebt.

Last van darmen na eten: oorzaak en gevolg

Overmatig eten. Tijdens de feestdagen, een verjaardag of een restaurantbezoek, eten we vaak meer dan thuis. Verandering van spijs doet eten en als het gezellig is, ben je al gauw geneigd toch nog een drankje of  een hapje te nemen ook al heb je geen honger en dorst meer. Je maag moet harder werken om al dat extra voedsel te verteren, wat je spijsvertering kan belasten, met als gevolg een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur en buikpijn. Meer weten over een opgezette buik? Lees dan dit artikel: Last van opgezette buik?  8 keer advies voor je spijsvertering

De impact van suikers en vetten op je bloedsuikerspiegel. Maaltijden met veel suikers en vetten kunnen zorgen voor pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel, wat je energieniveau sterk beïnvloedt. Daarom zijn mensen vaak zo moe als ze zwaar getafeld hebben. Sommigen gaan na het eten even liggen en vallen zelfs in slaap. Over wat je wel of niet moet eten als je PDS hebt, schreef ik al eerder een blog: PDS wat NIET eten? Pas op met deze 5 groepen.

Langdurig zwaar tafelen leidt tot gewichtstoename. Een keertje wat meer en wat ‘ongezonder’ eten kan op zich geen kwaad, maar maak er geen gewoonte van. Een langdurig patroon van feestelijke maaltijden kan wel degelijk leiden tot een flinke gewichtstoename en zie die kilo’s er dan maar weer eens af te krijgen. Het jojo-effect (aankomen, afvallen, aankomen, afvallen) is sowieso een zware belastring voor het lichaam.

Geen rekening houden met voedingsintoleranties of voedselallergieën. Hoewel je best heftige klachten kunt krijgen als je tijdens speciale gelegenheden even ‘vergeet’ dat je een voedingsintolerantie hebt, kom je er meestal wel mee weg. Bij een allergie is dat wel anders. Het eten van voedingsmiddelen waar je allergisch voor bent, kan ernstige klachten veroorzaken, zoals anafylaxie bij bijvoorbeeld een notenallergie. Tijdens de feestdagen worden vaak traditionele gerechten geserveerd waarin verborgen ingrediënten zoals gluten, lactose of noten kunnen zitten. Je kunt niet altijd 100% zeker weten wat je eet, vooral als je bij vrienden eet of in restaurants. Let dus extra op!

De stress van een ‘lastige eter’ zijn. De reden dat mensen, als ze uit eten gaan of bij vrienden eten, niet doorgeven welke voedingsmiddelen taboe zijn, is dat ze niet lastig gevonden willen worden. Ze vinden het moeilijk om door te geven waar het restaurant of hun vrienden allemaal rekening mee moeten houden bij het bereiden van hun maaltijd.

Onthoud dit: De meeste restaurants zijn inmiddels wel gewend aan speciale dieetwensen en de klant is koning. En voor wat betreft eten bij vrienden: Ze nodigen je uit omdat je goed gezelschap bent en niet omdat je altijd precies hetzelfde eet wat zij eten. Ik ga ervan uit dat ze liever rekening houden met je dieetwensen, dan dat je de uitnodiging om die reden afslaat.

Hoe voorkom je last van darmen na eten?

1. Wees duidelijk over wat je wel en niet mag eten als je bij vrienden luncht of dineert
Leg uit wat de gevolgen zijn als je je niet aan je dieet houdt. Bied eventueel aan om zelf iets mee te nemen. Dit voorkomt ongemakkelijke situaties én klachten achteraf. Bovendien vinden mensen het altijd leuk om iets nieuws te proberen en zijn ze vaak verrast hoe lekker bepaalde gerechten smaken zonder dat er bijvoorbeeld ingrediënten als roomboter, ei, kaas, melk of noten aan te pas komen.

2. Bereid je voor op een restaurant bezoek
Bekijk van tevoren het menu. Veel restaurants hebben tegenwoordig ook allergeneninformatie op hun website staan. Twijfel je? Vraag het personeel om advies. Wil je meer tips over buiten de deur eten, dan kan je hier mijn gratis E-Book aanvragen: ‘Uit eten zonder buikpijn en darmklachten – 5 tips’.

3. Eet kleinere porties als je geen last van darmen na eten wil hebben
Voor mensen met PDS is het beter om kleinere porties te eten. Dit helpt om de darmen niet te overbelasten en klachten zoals een opgeblazen gevoel te voorkomen. Het ziet er fantastisch uit, zo’n tafel met overvloedig eten, maar probeer de verleiding te weerstaan en luister goed naar je lichaam: vol is vol.

4. Vermijd trigger-voedingsmiddelen
Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die PDS-triggers zijn, zoals vet of gefrituurd voedsel, koolzuurhoudende dranken, peulvruchten, of producten met gluten of lactose. Vermijd deze zo veel mogelijk tijdens feestelijke diners. Voorkomen is immers beter dan genezen.

5. Plan je maaltijden slim
Net zoals het geen goed idee is om boodschappen te doen met een knorrende maag, is het ook geen goed idee om met een lege maag naar een feestmaal te gaan. Een lichte snack van tevoren helpt je om overeten te voorkomen. Denk aan een handje noten (mits je allergisch bent!), een stukje fruit of een bakje lactosevrije yoghurt.

6. Neem je eigen snack mee
Als je niet zeker weet of er tijdens een bepaalde gelegenheid iets is dat je veilig kunt eten, neem dan je eigen snacks mee. Denk aan glutenvrije crackers, lactosevrije kaas of PDS-vriendelijke hapjes. Stel de gastvrouw of gastheer even op de hoogte zodat ze niet denken dat ze tekort geschoten zijn. Leg uit dat je geen last van darmen na eten wil hebben en dat deze snacks dat voorkomen.

Op feest- en gewone dagen geen last van darmen na eten: Het kan!

Het is mogelijk om te genieten van de feestdagen zonder dat je lichaam eronder lijdt. Bewust omgaan met je voeding, open communiceren over je dieetwensen en slimme keuzes maken kan een groot verschil maken. Neem de tijd om van je maaltijden te genieten en houd balans in je eetgedrag, zodat je ook ná de feestdagen fit en energiek blijft.

Heb je regelmatig darmklachten en wil je weten of ik je daarbij kan helpen, boek dan nu vrijblijvend een gratis kennismakingsgesprek. (kies optie 1)