Heb je last van opgezette buik, dan heeft dat bijna altijd met je spijsvertering te maken. Toch merk ik in mijn praktijk dat mensen met deze klachten zich hier helemaal niet bewust van zijn. Het lijkt wel of we dat opgeblazen gevoel na het eten allemaal normaal zijn gaan vinden, maar dat is het zeker niet. In dit artikel leg ik je uit hoe de spijsvertering werkt en welke oplossingen er zijn als het ergens in het proces misgaat. Dus als je af wil van het ongemak en de pijn die een opgezette buik met zich meebrengt, lees dan vooral verder.
Het belang van een goede spijsvertering
De spijsvertering is het proces waarbij ons lichaam voedsel afbreekt en de voedingsstoffen opneemt die we nodig hebben. Dit proces begint al in de mond, waar we door goed te kauwen het voedsel fijn maken. Ons speeksel bevat enzymen die alvast beginnen met de afbraak van zetmeel. Via de slokdarm vervolgt het voedsel zijn weg naar de maag.
Eenmaal in de maag aangekomen, zorgen maagsappen en enzymen voor verdere afbraak, vooral van eiwitten. Deze eiwit-afbrekende enzymen werken alleen in een zuur milieu.
De volgende stap vindt plaats in de dunne darm, waar gal (uit de lever) en alvleeskliersappen helpen bij de vertering van vetten en koolhydraten. De dunne darm neemt via de darmwand de meeste voedingsstoffen op, terwijl de onverteerbare resten doorgestuurd worden naar de dikke darm.
Er is een groente die wonderen doet bij de vertering van vetten: artisjok. De artisjok bevat namelijk cynarine, een stof die de aanmaak van gal en galzouten bevordert. Voor mensen die last hebben na het eten van vetten is het dus een uitstekend idee om artisjokken op het menu te zetten. Voor mensen zonder galblaas is het gebruiken van artisjokextract een goede manier om hun spijsverteringsklachten na een vetrijke maaltijd sterk te verminderen.
In de dikke darm worden water en mineralen opgenomen en doen darmbacteriën hun werk door vezels af te breken. Bij dit proces komen vaak gassen vrij, die normaal gesproken door het laten van scheten het lichaam verlaten. Scheten laten is dus gezond en zeker niet iets om je voor te schamen.
Als voeding onvoldoende afgebroken wordt en niet goed opgenomen word, krijgt het lichaam niet genoeg brandstof en bouwstoffen.
We leven niet van wat we eten, maar van wat we verteren.
– Alexandre Dumas père, Franse schrijver
Als het spijsverteringsproces stagneert, bijvoorbeeld door gasophoping, vertraagde voedselbeweging, of een verhoogde gevoeligheid van de darmen, krijg je last van opgezette buik. Dit is een van de symptomen van het prikkelbare darm syndroom (PDS). Als je meer wil weten over de symptomen van PDS, kan je deze blog lezen waarin ik alles voor jou op een rijtje heb gezet: Herken de 8 symptomen van Prikkelbare Darm Syndroom.
Last van opgezette buik? Hieronder vind je de oorzaken.
Er zijn verschillende oorzaken voor een opgeblazen gevoel, waaronder:
- Voeding
Bepaalde voedingsmiddelen, zoals koolzuurhoudende dranken, bonen, uien, en koolsoorten, veroorzaken vaak extra gasvorming. Ook lactose-intolerantie of glutenovergevoeligheid kunnen een rol spelen. - Lucht inslikken
Tijdens het eten, drinken, of kauwen van kauwgom slik je lucht in, wat kan bijdragen aan een opgeblazen gevoel. - Trage spijsvertering
Bij obstipatie of een vertraagde maaglediging kan voedsel langer in het spijsverteringskanaal blijven, wat zorgt voor meer gas en ongemak. - Darmflora
Een verstoorde darmflora kan leiden tot overmatige gasvorming door de manier waarop bacteriën voedselresten afbreken.
Oplossingen voor een opgezette buik
Gelukkig zijn er veel manieren om last van opgezette buik te verminderen:
1. Pas je voeding aan
Vermijd voedingsmiddelen die veel gas produceren, zoals koolzuurhoudende dranken, bonen, en kunstmatige zoetstoffen. Daarnaast zijn er verschillende manieren om te weten te komen, welke voedingsmiddelen jouw klachten veroorzaken. Je kan bijvoorbeeld een voedingsdagboek bijhouden, waarin je keurig bijhoudt wat je eet en hoe je je daarna voelt, maar dat is vrij arbeidsintensief. De meest nauwkeurige methode is om een laboratoriumonderzoek te laten uitvoeren om je darmflora en eventuele voedingsintoleranties in kaart te brengen. Daarbij wordt gekeken naar:
-Vertering
-Ontstekingen (acuut en chronisch)
-Aanwezigheid van goede darmbacteriën
-Aanwezigheid van ziekmakende darmbacteriën
-Aanwezigheid van parasieten, schimmels of gisten
Meer over deze behandeling lees je hier: Welke PDS behandeling gaat jou echt helpen?
2. Eet rustig en kauw goed
Door langzamer te eten en goed te kauwen, slik je minder lucht in en wordt je spijsvertering minder belast.
3. Drink voldoende water
Water helpt bij een goede stoelgang en kan obstipatie voorkomen, wat op zijn beurt een opgezette buik vermindert.
4. Zorg voor voldoende beweging
Lichamelijke activiteit stimuleert de darmen en helpt bij een vlotte spijsvertering. Je hoeft niet vier per week naar de sportschool, elke dag een ommetje, of een stukje fietsen is ook al goed.
5. Probiotica
Je kan natuurlijk een voedingssupplement gebruiken, maar zoek eerst uit wat er precies aan de hand is, anders creëer je alleen ‘dure poep’. Er is ook voeding die van nature probiotica bevat zoals yoghurt, zuurkool, tempeh en de Japanse smaakmaker miso. Al deze gefermenteerde producten zorgen voor een betere darmflora.
6. Vind een manier om met stress om te gaan
Stress heeft een grote impact op je spijsvertering, maar het is lastig om stressvolle situaties te vermijden. Probeer daarom een manier te vinden om te ontspannen, zoals yoga, meditatie, een wandeling of een boek lezen. Je spijsvertering vaart er wel bij.
7. Raadpleeg een deskundige
Als de klachten aanhouden of verergeren, kan er een onderliggend probleem zijn. Een arts kan je verder helpen met een diagnose en behandeling. Als er sprake is van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) kan ik je als darmtherapeut een heel eind op de goede weg helpen. Bij veel van mijn klanten zijn de klachten aanmerkelijk verminderd of zelfs helemaal verdwenen.
8. Stop met grazen
Wat is grazen? Sommige mensen eten de hele dag door kleine hapjes, omdat ze weinig trek hebben, snel vol zitten, of het niet redden tot de volgende maaltijd zonder een tussendoortje. Het Voedingscentrum raadt zelfs aan om 3 maaltijden én 3 tussendoortjes te eten. Maar wat vindt je buik daarvan? Als je een paar uur niet eet, begint er een schoonmaakproces in je darmen. Dit spoelt restjes voeding en bacteriën uit je dunne darm, waar ze niet thuishoren. Mensen die steeds kleine hapjes eten, geven hun spijsvertering nooit de tijd om die schoonmaak op gang te laten komen met als gevolg een opgezette buik.
Last van opgezette buik is vaak het resultaat van voedingskeuzes, een onregelmatige spijsvertering, of een verstoring in de darmflora. Gelukkig zijn er veel oplossingen beschikbaar die je ongemak kunnen verlichten. Door bewust met je voeding en levensstijl om te gaan, kun je vaak al veel klachten voorkomen. En als de klachten blijven, is het verstandig om medisch advies in te winnen.
Heb jij last van opgezette buik en wil je weten of er een oplossing is voor jouw specifieke klachten? Maak dan nu een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.