Als darmtherapeut gespecialiseerd in de behandeling van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), geef ik mensen regelmatig tips voor gezonde voeding. Toch willen mensen ook graag weten: bij PDS ”wat NIET eten?” Een eenvoudig antwoord is er niet, want de exacte oorzaak van PDS is nog onbekend. Vaak gaat het om een combinatie van factoren.

Met symptomen zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree of obstipatie hoef je echter geen raketgeleerde te zijn om te snappen dat voeding een cruciale rol speelt in het beheersen van je darmklachten. Wil je meer weten over de symptomen, lees dan dit artikel: Herken de 8 symptomen van Prikkelbare Darm Syndroom.

Voeding kan een belangrijke rol spelen bij het verminderen van de symptomen. Daarom wil ik het graag met je hebben over welke voedingsmiddelen je beter kunt vermijden als je last hebt van PDS.

Waarom voeding belangrijk is bij PDS

Voeding beïnvloedt rechtstreeks de werking van je darmen. Voeding kan bijdragen aan een gezonde darmflora, wat essentieel is voor een goed functionerend spijsverteringsstelsel. Een goed afgestemd voedingspatroon kan ontstekingen verminderen, de spijsvertering bevorderen en de darmwand beschermen. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen echter een trigger zijn voor klachten en vallen daardoor in de categorie “PDS wat niet eten”.

Voedingsintoleranties

Ik laat bij mijn klanten altijd eerst een voedingsintolerantietest uitvoeren voordat we een behandeling starten. Want om de juiste keuze qua voeding te maken, is het handig als je weet welke voedingsmiddelen in het rijtje ”PDS wat niet eten” staan. Voor deze tests werk ik samen met een gerenommeerd laboratorium, namelijk RP Sanitas Humanus.

Met de uitslag van het onderzoek in handen, kan ik gericht advies geven welke voeding bij je past en welke voeding je beter (tijdelijk) kunt vermijden. Een voorbeeld van zo’n uitslag vind je hier: Bloedonderzoek uitslag. Er zijn nog meer behandelmethodes waarover je in deze blog kunt lezen: Welke PDS behandeling gaat jou echt helpen?  

Intoleranties die ik veel zie in de praktijk zijn:

  • koe-zuivel
  • kippeneiwit
  • amandelen

Zodra we weten tegen welke voedingsstoffen je slecht, of zelfs helemaal niet, tegen kan, halen we die uit je menu. Ondertussen werken we aan het herstellen van de balans in je darmen. Is de balans terug, dan kunnen we de voedingsmiddelen langzaam weer introduceren in je dieet.

PDS wat NIET eten?

Zoals ik net schreef is een voedingsadvies voor iemand met PDS maatwerk. En hoewel elk lichaam anders reageert, zijn er toch 5 groepen voedingsmiddelen en stoffen te benoemen die de symptomen van PDS erger kunnen maken. Dit betekent niet dat je al deze voedingsmiddelen en dranken vanaf nu in het rijtje ”PDS wat niet eten” moet laten staan. Ieder lichaam is immers uniek en reageert anders.

1. Voedingsmiddelen met een hoog FODMAP-gehalte

FODMAPs zijn bepaalde soorten koolhydraten die slecht worden opgenomen in de dunne darm. Ze kunnen fermenteren in de dikke darm en zorgen voor gasvorming, een opgeblazen gevoel en andere klachten. Voedingsmiddelen met een hoog FODMAP-gehalte zijn onder andere:

  • Ui en knoflook
  • Tarweproducten (zoals brood en pasta)
  • Peulvruchten (zoals linzen, kikkererwten en bonen)
  • Bepaalde fruitsoorten (zoals appels, peren en watermeloen)
  • Zuivelproducten (met lactose, zoals melk en zachte kazen)

Door deze voedingsmiddelen uit je dieet te halen, kun je onderzoeken welke voeding triggers zijn voor jouw darmklachten. Op korte termijn kan het klachten verminderen. Toch zal ik dit dieet nooit adviseren. Waarom niet? Het is zo beperkt qua voedingsmiddelen dat het lastig vol te houden is. Daarnaast raakt de darmflora nog meer verstoort door de eenzijdigheid. Mensen die in mijn praktijk komen, weten dat ik altijd hamer op afwisseling in de voeding. Zo zorg je voor een breed spectrum aan goede darmbacteriën. Het laten uitvoeren van een laboratoriumonderzoek naar voedingsintoleranties biedt meer soelaas.

2. Vetrijke voedingsmiddelen

Vetrijk eten, zoals gefrituurd voedsel, chips en volle melkproducten, kan de spijsvertering vertragen en daardoor PDS-symptomen verergeren. Kies in plaats daarvan voor magere alternatieven zoals kip, vis of plantaardige vetten. Wil je meer tips voor een gezond eetpatroon, schrijf je dan hier in voor mijn 23 Tips voor een gezond eetpatroon.

3. Kunstmatige zoetstoffen

Sorbitol, mannitol, maltitol en xylitol, vaak te vinden in suikervrije kauwgom en snoep, kunnen PDS-klachten uitlokken. Door hun laxerende, en gasvorming veroorzakende werking mogen de zoetstoffen niet ontbreken in de lijst van “PDS wat niet eten” .

Als je echt niet zonder die zoete smaak kan, is erythritol een goed alternatief. De suikervervanger wordt via een natuurlijke fermentatie gewonnen. Het valt onder de groep niet-intensieve zoetstoffen en is 100% natuurlijk. Na de fermentatie uit glucose wordt het gedroogd, gefilterd en gezuiverd. Het resultaat is witte korreltjes die voelen als gewone suiker. Erythritol heeft een zoete smaak maar levert geen calorieën. Het heeft een glycemische index van 0 en heeft geen invloed op je bloedsuikerspiegel.

4. Cafeïne en alcohol

Cafeïne (in koffie, thee en energiedrankjes) kan de darmen stimuleren, wat diarree kan verergeren. Alcohol irriteert de darmwand en kan het verteringsproces ontregelen. Je hoeft natuurlijk geen geheelonthouder te worden, maar drink met mate, daar doe je jouw darmen een groot plezier mee.

5. Koolzuurhoudende dranken

Frisdranken en bruisend water veroorzaken vaak een opgeblazen gevoel en gasvorming. Dit is vooral lastig voor mensen met een gevoelige darm.

PDS wat wél eten?

Hoewel veel voedingsmiddelen klachten kunnen veroorzaken, zijn er ook tal van opties die vaak goed verdragen worden door mensen met PDS:

  • Oplosbare vezels (zoals havermout, psylliumvezels en banaan)
  • Licht verteerbare groenten (zoals wortel, courgette en spinazie)
  • Magere vlees en vis
  • Glutenvrije granen (zoals quinoa, rijst en boekweit)
  • Lactosevrije of plantaardige zuivel (zoals amandelmelk of lactosevrije yoghurt)

Het aanpassen van je voeding kan een wereld van verschil maken als je last hebt van PDS. Door te weten welke voedingsmiddelen je beter kunt vermijden en welke juist kunnen helpen, kun je je klachten aanzienlijk verminderen. Het is belangrijk om niet zomaar een streng dieet te volgen, maar om dit te doen in overleg met een zorgprofessional zoals een darmtherapeut of een diëtist. Het juiste voedingspatroon kan je helpen om weer onbezorgd door het leven te gaan.

Hopelijk heb je antwoord gekregen op je vraag “bij PDS wat niet eten?” Als je benieuwd bent of ik je kan helpen om je klachten te verminderen of zelfs te laten verdwijnen, boek dan hier een gratis kennismakingsgesprek.