Of je het nu Prikkelbaar Darm Syndroom, of Prikkelbare Darm Syndroom, of PDS noemt, is niet zo belangrijk. Zoals Shakespeare ooit zei: What’s in a name? De realiteit is dat het een behoorlijk vervelende aandoening is, die fysieke en soms ook emotionele problemen met zich meebrengt.

Daarbij is PDS is ook nog een veelvoorkomende aandoening. Een op de tien mensen heeft het, waarvan de meeste vrouwen zijn. De gevolgen voor het dagelijks leven van mensen met een prikkelbaar darm syndroom zijn ingrijpend.

Altijd maar weer, als je in een theater of restaurant komt, scannen waar de dichtstbijzijnde toiletten zijn, voor het geval je aandrang krijgt en moet rennen. Voor je van huis gaat je rugzak of handtas checken of je wel natte doekjes en een verschoning bij je hebt en een spray om de stank te maskeren van winden en ‘stoelgangongelukjes’.

De stress en de schaamte die daarmee gepaard gaan, kunnen je sociale leven zodanig beïnvloeden, dat je op den duur liever niet meer afspreekt en gewoon thuisblijft.

In dit blogbericht ga ik wat dieper in op wat PDS precies is, want als je iets beter begrijpt, kan je er ook beter mee omgaan. Een wondermiddel om PDS te genezen bestaat helaas niet, maar met de juiste inzet van voeding en supplementen heb ik al veel mensen geholpen hun klachten te verminderen, of zelfs helemaal te laten verdwijnen. Er is dus echt wel wat aan te doen! Wil je weten hoe ik je kan helpen, boek dan nu hier een gratis kennismakingsgesprek.

Wat is Prikkelbaar Darm Syndroom?

PDS, ook wel Irritable Bowel Syndrome (IBS) genoemd, is een syndroom. Dit houdt in: een reeks van symptomen die vaker in dezelfde combinatie optreedt en waarvoor geen duidelijke oorzaak aan te wijzen is. De woorden ‘prikkelbare darm’ spreken voor zich. De darmen zijn supergevoelig en reageren anders dan normaal op prikkels, waardoor je de ene keer klachten kan hebben door obstipatie (constipatie) en de andere keer juist weer te maken krijgt met diarree.

Er zijn echter nog meer klachten die op PDS kunnen wijzen. Voeg daaraan toe dat er ook meerdere oorzaken kunnen zijn en je begrijpt dat het lastig is om een goede behandeling te kiezen. Ik schreef hier al eerder over in mijn blog: Welke PDS behandeling gaat jou echt helpen?

De exacte oorzaak van PDS is nog onbekend. Het kan van persoon tot persoon verschillen en is vaak een combinatie van factoren. Het kan in de familie zitten, antibioticagebruik kan een rol spelen en vaak zorgen voedingsintoleranties voor een verstoorde darmflora. Darminfecties of chronische darmontstekingen worden ook vaak genoemd. En welke rol stress speelt bij PDS kun je hier ook lezen: Is er een bewezen oorzaak van een prikkelbare darm?

De impact van Prikkelbaar Darm Syndroom op het sociale leven

PDS heeft niet alleen lichamelijke gevolgen; de sociale en emotionele impact is vaak minstens zo groot. De grilligheid en onvoorspelbaarheid van de symptomen zorgen voor onzekerheid, waardoor gezellig met je vrienden op stap gaan, een bioscoopje pikken, een etentje of een theaterbezoek, een behoorlijke uitdaging wordt. Hieronder geef ik je vijf voorbeelden:

1. Vermijden van sociale activiteiten: Mensen met PDS zijn vaak terughoudend om evenementen buiten de deur bij te wonen. Ze voelen zich onzeker, doordat ze bang zijn plotseling buikpijn of diarree te krijgen in situaties waar toiletten niet direct beschikbaar zijn. Vaak zeggen ze uit voorzorg nee tegen uitjes, etentjes of lange reizen.

2. Stress en angst in sociale situaties: De angst voor een “ongemakkelijk moment” zorgt ervoor dat veel mensen met PDS zich in sociale situaties extra gestrest voelen, wat de symptomen juist kan verergeren. Hierdoor kunnen ze in een vicieuze cirkel van stress en klachten terechtkomen. Een afspraak of uitje waar je je eigenlijk op zou moeten verheugen, kan zo een situatie worden waar je als een berg tegenop ziet.

3. Invloed op relaties: PDS kan de relatie met vrienden, familie en partners onder druk zetten. Doordat de aandoening vaak onzichtbaar is, is het voor anderen moeilijk te begrijpen wat een persoon met PDS doormaakt. Mensen begrijpen niet waarom je zo vaak iets op het laatste moment afzegt, waar je je van tevoren zo enorm op verheugde. Ze zijn al helemaal verbaasd als je op voorhand nee zegt tegen een uitje waar je vroeger altijd wel graag mee naartoe ging. Het kan knap lastig zijn om hen duidelijk te maken, hoe ingrijpend je leven verandert als je PDS hebt.

4. Verminderde productiviteit: Het idee dat je acute darmklachten tijdens je werk of studie kan krijgen, zorgt dat je minder gefocust en minder productief bent. Sommige mensen melden zich vaker ziek vanwege hun klachten, wat de relatie met collega’s en hun loopbaan in het algemeen geen goed doet.

5. Dieetbeperkingen en impact op sociale eetmomenten: PDS-patiënten volgen vaak een speciaal dieet om de klachten te verminderen. Het aanpassen van je dieet in de thuissituatie is vaak best te doen, maar een etentje bij vrienden of in een restaurant kan zorgen voor ongemak en het gevoel ‘lastig’ te zijn, wat het plezier van het samen eten enigszins bederft.

Omgaan met Prikkelbaar Darm Syndroom: Tips voor een Blije Buik!

Hoewel het verminderen of compleet verhelpen van lichamelijke PDS-klachten niet makkelijk is, zijn er diverse behandelmethodes, die ik al talloze keren succesvol heb toegepast. Ook zijn er manieren om met de impact op je sociale leven om te gaan en de kwaliteit van leven te verbeteren:

  • Dieet aanpassingen: Vaak wordt geadviseerd om het FODMAP-dieet te volgen om PDS-symptomen te verminderen door bepaalde irriterende voedingsmiddelen uit te sluiten. Waarom ik daar niet zo’n fan van ben, kun je hier lezen:  FODMAP bij Prikkelbare Darm Syndroom een goed idee?
    Wat beter werkt? Een voedingsintolerantietest. Ik werk daarbij samen met een gerenommeerd laboratorium, namelijk RP Sanitas Humanus. Met de uitslag van het onderzoek in handen, kan ik je gericht advies geven welke voeding bij je past en welke voeding je beter (tijdelijk) kunt vermijden. Ook kunnen we bepaalde supplementen inzetten om je darmflora weer op orde te krijgen.
  • Stressmanagement: Mindfulness, meditatie en ontspanningstechnieken kunnen helpen om stress en dus symptomen te verminderen. Ook heeft de combinatie van beweging en buitenlucht een kalmerende en rustgevende invloed op ons welzijn. Ga eens lekker uitwaaien op het strand of neem, zoals de Japanners het noemen, een ‘bosbad’. Dompel je onder in de prachtige natuur!
  • Zoek steun bij lotgenoten. Praten met iemand die hetzelfde als jij meemaakt, kan helpen om PDS emotioneel beter te verwerken. Bovendien bouw je daarmee een sociaal netwerk op van mensen met begrip voor je aandoening. En je kunt onderling tips uitwisselen.
  • Lees mijn tips. Heb je mijn gratis E-book Uit Eten zonder Buikpijn en Darmklachten – 5 tips al gelezen? Je kunt het vinden op de pagina Gratis E-book.

Prikkelbaar Darm Syndroom is een complexe aandoening die verder gaat dan alleen lichamelijke symptomen. Met de juiste ondersteuning, aanpassingen in voeding en stressmanagement kunnen mensen met PDS echter een volwaardig en bevredigend leven leiden. Als je PDS hebt, onthoud dat je niet alleen bent en dat er hulp voor handen is. Meer weten? Boek een gratis kennismakingsgesprek, dan gaan we daarna aan de slag!