Als je ‘last van darmen’ googelt komt het prikkelbare darm syndroom (PDS) gelijk bovendrijven in de zoekresultaten. Niet zo gek, want buikpijn en darmproblemen zijn bekende symptomen van PDS.  Bovendien komt PDS vaak voor: 1 op de 10 mensen heeft het. De klachten van PDS brengen je in ongemakkelijke situaties en kunnen ook behoorlijk pijnlijk zijn. Als je regelmatig last van je darmen hebt, is het dus begrijpelijk dat je zo snel mogelijk wil weten wat de oorzaak is. Het Prikkelbare Darm Syndroom is een van de mogelijkheden. In dit artikel vertel ik je wat je kunt doen om de klachten te verlichten.

Last van darmen: Is het PDS?

Als je last hebt van je darmen, herken je mogelijk enkele van de volgende symptomen die kenmerkend zijn voor PDS:

  • Buikpijn en krampen: Een van de meest voorkomende klachten bij PDS. Deze pijn kan variëren van matig tot heftig en kan op verschillende plaatsen in de buik voorkomen. Vaak is het echter de onderbuik, waar je de meeste pijn voelt.
  • Opgeblazen gevoel: Je ervaart een constant opgeblazen gevoel, wat aan kan voelen als een gezwollen buik.
  • Winderigheid: Door verstoorde spijsvertering ontstaan er vaak gasophopingen. Daardoor moet je veel scheten laten.
  • Veranderde ontlasting: Mensen met PDS hebben vaak last van diarree, obstipatie (constipatie) of afwisselende periodes van beide.
  • Slijm in de ontlasting: Dit symptoom komt minder vaak voor, maar kan wel een teken van PDS zijn. Het is wel verstandig om een en ander te laten onderzoeken, zodat je zeker weet dat je geen ernstige ziekte onder de leden hebt.

In mijn blog Herken de 8 Symptomen van Prikkelbare Darm Syndroom noem ik nog meer symptomen en ga ik hier dieper op in.

Mogelijke oorzaken van PDS

Hoewel de exacte oorzaak van PDS niet altijd te achterhalen is, weten we wel dat er verschillende factoren zijn die bijdragen aan het ontstaan van deze darmstoornis:

  1. Stress en emoties
    Stress en emotionele spanningen kunnen de klachten bij PDS aanzienlijk verergeren. Veel mensen merken dat hun symptomen erger worden in periodes van stress. De verbinding tussen het zenuwstelsel en de darmen (ook wel de darm-hersen-as genoemd) zorgt ervoor dat emotionele stress fysieke klachten in de darmen kan veroorzaken.
  2. Verstoorde darmflora
    Een verstoorde balans van de bacteriën in de darmen kan ook bijdragen aan PDS. Een ongezonde darmflora kan leiden tot een verhoogde gevoeligheid van de darmen en problemen met de spijsvertering.
  3. Overgevoelige darmen
    Mensen met PDS hebben vaak een verhoogde gevoeligheid in hun darmen. Hierdoor reageren de darmen heftiger op prikkels zoals voeding, hormonen of stress. Erfelijkheid speelt mogelijk een rol.
  4. Voeding en intoleranties
    Bepaalde voedingsmiddelen, zoals vet of zwaar verteerbaar voedsel, kunnen klachten bij PDS verergeren. Veel mensen met PDS reageren ook op specifieke soorten koolhydraten, die moeilijk verteerbaar zijn.

In het artikel Is er een bewezen oorzaak van een prikkelbare darm? heb ik bovenstaande oorzaken (en nog een paar meer) uitgebreid beschreven.

5 tips die helpen bij last van darmen door PDS

Hoewel PDS een chronische aandoening genoemd wordt, zijn er wel degelijk manieren om je klachten te verminderen. Met de juiste aanpak kun je voor langere periode zonder klachten leven. Ik geef je hieronder 5 direct toepasbare tips om je darmklachten te verlichten.

  1. Pas je voeding aan
    Je hoort veel mensen klagen over ‘last van darmen na eten’. Een gezonde en gebalanceerde voeding kan een groot verschil maken bij PDS. Het is ook verstandig om uit te zoeken welke voedingsmiddelen jouw klachten verergeren. Veel mensen met PDS proberen het FODMAP-dieet uit, waarbij bepaalde soorten koolhydraten vermeden worden. Zoals je hier kunt lezen zou ik dit dieet zelf niet adviseren: FODMAP bij prikkelbare darm syndroom een goed idee?
    Ik laat bij mijn klanten altijd eerst een voedingsintolerantietest doen voordat we een behandeling starten. Ik werk daarbij samen met een gerenommeerd laboratorium, namelijk RP Sanitas Humanus. Met de uitslag van het onderzoek in handen, kan ik gericht advies geven welke voeding bij je past en welke voeding je beter (tijdelijk) kunt vermijden.
  1. Werk aan stressmanagement
    Ik weet het: makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is het  uitermate belangrijk om voldoende te ontspannen, aangezien stress een belangrijk factor is bij PDS. Ontspanningsoefeningen, mediteren en ademhalingstechnieken, kunnen helpen om je stressniveau te verlagen. Yoga en mindfulness zijn ook effectief. En wat dacht je van een wandeling in de prachtige natuur?
  1. Probiotica
    Probiotica kunnen helpen om de balans van de darmflora te verbeteren, wat een bewezen gunstig effect heeft op klachten door PDS. Ze helpen namelijk om de goede bacteriën in de darmen te herstellen en kunnen symptomen zoals een opgeblazen gevoel en winderigheid verminderen. Sommige voedingsmiddelen bevatten van nature probiotica, zoals bijvoorbeeld kefir en zuurkool (uit het vat).Maar voordat je start met het slikken van probiotica: onderzoek eerst wat de oorzaak is van je klachten, anders heeft het slikken van probiotica geen zin en produceer je alleen maar ‘dure poep’. Ook kan het als olie op vuur werken – dan bereik je het tegenovergestelde. Wees dus een beetje voorzichtig met deze tip!
  1. Blijf bewegen
    Lichaamsbeweging kan de spijsvertering bevorderen en de symptomen van PDS verlichten. Regelmatig bewegen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen, kan helpen om de doorbloeding van de darmen te verbeteren en stress te verlagen.
  1. Neem contact op met een arts of specialist
    Heb je ernstige last van darmen en helpen deze tips onvoldoende? Dan kan het verstandig zijn om een arts of specialist te raadplegen. Hoewel PDS een veelvoorkomende oorzaak is van darmklachten, kan er ook iets anders aan de hand zijn. Een medische diagnose kan uitsluitsel geven en de weg vrijmaken voor de juiste behandeling.Als de huisarts of specialist je de diagnose PDS geeft en in één adem zegt dat je maar moet leren leven met de klachten, boek dan hier een gratis kennismakingsgesprek. Ik heb al heel veel klanten grotendeels, of zelfs helemaal, van hun klachten af geholpen. Zoals je hier kunt lezen is er dus nog heel veel winst te behalen met de juiste behandeling: Welke PDS behandeling gaat jou echt helpen? 

Laat last van darmen geen belemmering zijn

Last van je darmen hebben kan een behoorlijk belemmering zijn voor je dagelijks leven en je sociale contacten. Door de juiste leefstijl en je voeding aan te passen, stress te verminderen en in sommige gevallen probiotica te gebruiken, kun je de symptomen bestrijden. Heb je de diagnose PDS en wil je niet alleen de symptomen, maar ook de oorzaak van jouw darmklachten aanpakken? Aarzel dan niet om contact op te nemen voor een gratis kennismakingsgesprek. Dan gaan we samen op zoek naar een op maat gemaakte oplossing.